• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Zakon o urejanju trga dela tudi študentom //

Zakon o urejanju trga dela tudi študentom

Državni zbor s sprejemom Zakona o urejanju trga dela dal podlago za evidenco študentskega dela

27.9.2017 10:28:49 AM
Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so potrdili predlog sprememb delovnopravne zakonodaje – Zakona o inšpekciji dela ter Zakona o urejanju trga dela. Med ostalimi spremembami je tudi uvedba evidence študentskega dela.

 

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozdravljajo spremembe delovnopravne zakonodaje, ki izboljšuje položaj delavcev na delovnem mestu. Zakon o inšpekciji dela (ZID–1B) tako inšpektorjem za delo daje več pooblastil in omogoča, da z odločbo delodajalcu naložijo predložitev pogodbe o zaposlitvi, kadar se delo opravlja z vsemi elementi delovnega razmerja. Zakon o urejanju trga dela (ZUTD–D) ukinja volontersko pripravništvo na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ), za kar si ŠOS, v sodelovanju z drugimi mladinskimi organizacijami, prizadeva že več let v okviru kampanje Jamstvo za mlade.

Za dijake in študente pa je še posebej pomembna uvedba celovite evidence študentskega dela, ki bo prvič omogočila celovit pregled in nadzor nad panogo študentskega dela, dijakom, študentom in tudi diplomantom pa omogočila spremljanje razvoja kompetenc, pridobljenih s študentskim delom.

Evidenca bo zbirala podatke o opravljenem študentskem delu od vseh koncesionarjev za posredovanje občasnega in začasnega dela dijakov in študentov (študentskih servisov). Zbrani podatki bodo na voljo samim dijakom in študentom, ki bodo lahko spremljali dela, ki so jih opravljali, ter kompetence, ki so jih s tem razvijali. Omogočen bo izpis delovnih izkušenj, prav tako pa bo možna prijava v evidenco iskalcev zaposlitve pri Zavodu RS za zaposlovanje, kamor bodo lahko te podatke dijaki in študenti tudi izvozili. Na ta način bo ZRSZ lahko izboljšal storitev iskanja delovnega mesta za iskalca zaposlitve, dijaki in študenti pa bodo s tem pridobili orodje karierne orientacije, s katerim bodo lažje načrtovali svojo izobraževalno in poklicno pot.

Do podatkov iz evidence bosta lahko dostopala Inšpektorat RS za delo (IRSD) in Finančna uprava RS, s čimer bo izboljšan in olajšan nadzor nad opravljanjem študentskega dela na terenu. Na ŠOS menijo, da je inšpekcijski nadzor na terenu najboljši način za preprečevanje zlorab delovnopravne zakonodaje, zato si že vrsto let prizadevajo za učinkovitejše delovanje IRSD in z veseljem pozdravljajo tudi ta ukrep. Nenazadnje pa bo pregled nad panogo dobilo tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, s čimer bo lažje načrtovalo morebitne spremembe na tem področju ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki bo podatke uporabljalo v svojem orodju za spremljanje zaposljivosti diplomantov.

Na ŠOS pa pričakujejo tudi razpravo (na Odboru DZ za izobraževanje, znanost šport in mladino) o predlogu Zakona za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravil ŠOS, vložil pa Predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez. Zakon ureja več področij, ki se dotikajo položaja študentov; od štipendijske politike, subvencionirane študentske prehrane, položaja študentov s posebnimi potrebami in davčne obravnave študentskega dela.

Predsednik ŠOS, Aleksandar Spremo: »Na ŠOS, kateremu je z ZUT–D bilo podano javno pooblastilo za vodenje in vzdrževanje evidence študentskega dela, se projekta lotevamo strokovno, v skladu s predpisano zakonodajo o varovanju osebnih podatkov terskupaj z deležniki, ki so v proces beleženja tako ali drugače vključeni. Veseli smo, da lahko s svojim delom prispevamo k izboljšanju izobraževanja in trga dela, predvsem pa k izboljšanju položaja študentov, tudi ob vstopu na trg dela. Ne pozabljamo pa tudi na druge vidike položaja študentov, zato z nestrpnostjo pričakujemo razpravo o Zakonu za urejanje položaja študentov, s katerim bomo, upamo, pripomogli k boljšemu socialnemu položaju študentov že v času študija.«

 

Prenesi v: