• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Gremo mi na boljše! //

Gremo mi na boljše!

Skupaj dobrodelni za mariborske brezdomce

18.10.2017 11:24:57 AM
Kako malo je potrebnega, da človek, ki ima povsem običajno življenje in službo, postane brezdomec. Mariborski dijaki so združili moči na dobrodelnem koncertu za brezdomce. Svoje je prispevala tudi ŠOUM.

 

»Moja zgodba je podobna mnogim zgodbam tistih posameznikov, ki so ostali brez vsega in se znašli na cesti. Najprej večina vpraša, kako se je lahko zgodilo ravno tebi. Povem vam, da se to lahko zgodi vsakemu. Zelo hudo pa je, če se ti to zgodi, ko že prekoračiš abrahama.«

To je le ena izmed zgodb ljudi, ki jim je življenje na pot posulo ovire, ki so bile za njih pretežke. Ostali so sami, brez doma, na ulici. Po 20-ih letih delovne dobe so ostali brez službe, hudo zboleli, zabredli v odvisnost, izgubili partnerja, družino. Nekateri so brezdomstvu zapisani že od otroštva. Danes jim dom nudi Zavetišče za brezdomce Centra za socialno delo Maribor.

Zgodbe ljudi, ki jim življenje ni posuto z rožicami, vendar se trudijo, smo slišali tudi na dogodku 'Gremo mi na boljše!', ki ga je organiziral Center za socialno delo (CSD) Maribor. Trudijo se, da bi se postavili nazaj na lastne noge. Trudijo se, da bi jih družba sprejela in bi zaživeli normalno življenje. Vendar jih ljudje velikokrat vidijo kot lenuhe in pijance. Ne vidijo žalostne življenjske zgodbe, ki jo s seboj nosi vsak izmed njih. Ne zavedajo se, da se to lahko zgodi vsakemu.

Na začetku koncerta v Veliki dvorani SNG je zbrane pozdravila direktorica CSD Maribor Marjana Bravc. Koncert je nato združil dijake mariborskih srednjih šol, ki so svoje talente in ljubezen do nastopanja uporabili v dobrodelni namen. Del programa je popestril tudi Plesni klub Mambo. Nastopil je tudi reper 6pack Čukur. Izbira čutnih pesmi in plesov je v kombinaciji z dimom ustvarila vzdušje napolnjeno s čustvi. Zgodbe brezdomcev pa so marsikateremu privabile solze v oči. Spomnile so nas na dom in da je potreben samo trenutek, da izgubimo to, kar imamo ponavadi za samoumevno. S čustvenim govorom in zahvalo vsem sodelujočim, sodelavcem in uporabnikom zavetišča, je prireditev zaključila vodja Zavetišča za brezdomce Maribor Violeta Košenina.

 

Celotni prispevek in fotogalerijo lahko nasledite na spletnem portalu DOSTOp.si

 

Prenesi v: