• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
20 let Študentske delovne brigade ŠOUM //

20 let Študentske delovne brigade ŠOUM

Razstava v UKM od 10. do 19. oktobra

9.10.2018 8:54:18 AM
Od 10. do 19. oktobra 2018 bo v Univerzitetni knjižnici Maribor na ogled razstava na tematiko "20 let Študentske delovne brigade ŠOUM". Otvoritev razstave bo v sredo, 10.10. ob 12. uri.

 

Študentska delovna brigada ŠOUM temelji na prostovoljstvu, pomoči sočloveku in ideji, da se puščajo pozitivne posledice in sledi tam, kjer se jih pustiti da. Prav delovne brigade so dokaz, da znajo ljudje stopiti skupaj, ko je to potrebno. Nesebična pomoč sočloveku, zavedanje, da se lahko vsak od nas znajde v situaciji, ko bo pomoči tudi sam potreben. Druženje, zabava in preprosti ljudje, s katerimi spleteš pristne prijateljske vezi. In tisti občutek, ko pogledaš srečen obraz človeka, pri katerem si delal celih deset dni, je čisto nepopisno veselje. Poleg trdega dela in druženja pa še spoznavanje Slovenije in njenih prelepih krajev, skritih lepot in raznolikih običajev.

Zamisel se je rodila pred dvajsetimi leti, ko je idejni vodja projekta Zoran Kačičnik prvič zbral ekipo študentov, ki so bili pripravljeni prostovoljno pomagati ljudem v Bovcu po hudem potresu. Tako se je leta 1999 zgodila 1. Študentska delovna brigada.

Mogoče Študentska delovna brigada ŠOUM ne pušča tako vidnih posledic, kot so jih v preteklosti mladinske delovne brigade. Časi so se spremenili, ljudje pa očitno ne. Še vedno se med množico vsako leto najde okoli petdeset ljudi, ki se nesebično odloči, da bodo deset dni pomagali ogroženim krajem in njihovim krajanom.

Zgodovina:

Študentska delovna brigada ŠOUM ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016), v Kranjski gori (2017) in v Črni na Koroškem (2018).

Vabljeni, da obiščete razstavo, ki bo na ogled od 10. do 19. oktobra v prostorih UKM. Predstavljen je pregled vseh 20-ih Študnetskih delovnih brigad ŠOUM, kakot tudi nektareih predmtov, ki simbolizirajo in zaznamujejo spomine študentov brigadirjev.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani www.studentska-brigada.si

»Študentska delovna brigada je koktajl dobrodelnosti, druženja, uživanja in spoznavanja novih ljudi.« Zoran Kačičnik, idejni vodja projekta
»Študentska delovna brigada je koktajl dobrodelnosti, druženja, uživanja in spoznavanja novih ljudi.« Zoran Kačičnik, idejni vodja projekta
Prva brigada se je odvila leta 1999, ko so se študentje odpravili v Bovec, ki ga je leto poprej prizadel katastrofalen potres. Tedaj si študentje najbrž niso mislili, da bo projekt živel še naslednjih dvajset let.
Prva brigada se je odvila leta 1999, ko so se študentje odpravili v Bovec, ki ga je leto poprej prizadel katastrofalen potres. Tedaj si študentje najbrž niso mislili, da bo projekt živel še naslednjih dvajset let.
Delo ni vselej enostavno. Je pa toliko lepši občutek ko je dokončano. Vse od leta 1999 so študenti brigadirji uspešno dokončali vse zastavljene naloge.
Delo ni vselej enostavno. Je pa toliko lepši občutek ko je dokončano. Vse od leta 1999 so študenti brigadirji uspešno dokončali vse zastavljene naloge.
Prenesi v: