• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Kako v času študija podoživeti tujino? //

Kako v času študija podoživeti tujino?

Študentom so v času študija ponujene številne možnosti nabiranja dodatnih izkušenj v drugih državah.

20.11.2018 11:12:57 AM
Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) pripravlja dogodek »Kako v Tujino?!«, s katerim želi študentom predstaviti številne možnosti študija, praks, dela in drugih vrst neformalnega izobraževanja v tujini.

 

Študenti bodo informacije prejeli v sredo, 21. novembra, v Študentskem kulturno - prireditvenem centru ŠTUK.

V času študija vedno več študentov išče različne poti, ki vodijo k nabiranju izkušenj v tujini. Ne gre več le za študijske izmenjave, kajti mladi se vse pogosteje pogumno odločajo pridobiti čim več praktičnega znanja ter izkušenj v drugih državah, kar jim kasneje koristi pri grajenju kariere v Sloveniji ali celo izven naših meja.
 
Katja Ošlak, sekretarka Oddelka za mednarodno sodelovanje ŠOUM: »Študentom želimo predstaviti ter približati širok spekter možnosti, ki jih lahko koristijo v času študija. Izkušnje iz tujine ti prinesejo marsikaj – od novih znanj in prijateljstev, do prepotrebnih izkušenj samostojnosti ter neodvisnosti od staršev.«
 
Na dogodku »Kako v tujino?!«, ki se bo odvil v sredo, 21. novembra 2018, s pričetkom ob 17. uri v prostorih mariborskega Štuka, se bodo študentom predstavila številna mednarodna društva in organizacije. Predvsem pa bodo v ospredju študenti, in sicer tisti, ki že imajo izkušnje z različnimi oblikami obiska drugih držav in bodo svoje občutke ter nasvete delili med sovrstnike, ki se za tovrstno dejanje šele odločajo.
 
Na dogodku bo študentom svojo izkušnjo delila tudi Vita Vuk: »Svojo Erasmus+ izkušnjo sem doživela v španski Málagi in odločitev zanjo je bila ena najboljših doslej. Nova znanja, prijatelji, potovanja … ni področja, na katerem nisem nečesa pridobila. Že razmišljam o prihodnji destinaciji!«
 
Uroš Kline, vodja mednarodne pisarne Univerze v Mariboru (UM): »Število mariborskih študentov, ki odidejo v tujino preko Erasmus mobilnosti, že nekaj let vrti okoli številke 250 na študijsko leto. Med najbolj priljubljenimi destinacijami ostajajo Nemčija, Avstrija, Španija, Portugalska in Češka. V študijskem letu 2018/2019 so se Erasmus štipendije v povprečju povečale za 50,00 evrov.«
 
Medtem ko bi si želeli, da se slovenski študenti v večji meri odločajo za odhod v tujino, pa po drugi strani veseli podatek, da se vedno več študentov odloči za izmenjavo v Slovenijo. Po podatkih mednarodne pisarne UM je v prvem semestru študijskega leta 2018/2019 na UM okoli 500 tujih študentov.
 
::::::::::::::::::::::::::::::::
 
Natečaj »Študent vandra«
 
ŠOUM je v aktualnem študijskem letu odprla tudi natečaj »Študent vandra«, s katerim nagovarjajo vse študente, ki so v časi študija kakorkoli obiskali tujino (izmenjava, praksa, delo, poletne šole …), da svojo izkušnjo spišejo v potopisni članek in ga delijo z ostalimi študenti.
 
Rok za oddajo izkušenj je 17. december 2018, najboljši potopisni članki pa bodo tudi nagrajeni. Dodatne informacije o možnostih obiska tujine v času študija so zbrane na spletni strani »Študentskega mednarodnega informacijskega centra« www.smic.si

 

Pridi in spoznaj možnosti, ki ti jih nudi tujina.
Pridi in spoznaj možnosti, ki ti jih nudi tujina.
Prenesi v: