• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Začenja se 21. konferenca SCiM //

Začenja se 21. konferenca SCiM

ŠOUM gosti več kot 50 udeležencev iz skoraj 40-ih držav sveta

1.7.2019 9:58:58 AM
Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) od 1. do 10. julija gosti že 21. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Konferenca spada med največje tovrstne dogodke v Evropi na katerem sodeluje več kot 50 udeležencev iz skoraj 40-ih držav sveta. Na otvoritvi bosta študente pozdravila podžupanja Mestne občine Maribor - mag. Helena Kujundžić Lukaček in Mladen Kraljić iz Univerze v Mariboru.

 

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjen je študentom iz vsega sveta. Tematika festivala se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, ki pestijo mlade.

 

Klemen Zapečnik, sekretar za mednarodno sodelovanje in vodja konference: »Tema letošnje konference je poimenovana »Challenges of young people in modern world« oziroma »Izzivi mladih v modernem svetu«. Udeleženci bodo skozi kvalitetne delavnice spoznavali sebe in delali na sebi. Pridobili bodo različna znanja, ki jim bodo v prihodnje koristila pri nadaljnjih življenjskih korakih. Udeleženci konference bodo ob izobraževalnem delu spoznavali še ljudi iz različnih kulturnih ozadij, Slovenijo ter samo mesto Maribor.«

 

Novost letošnje izvedbe je, da bodo delavnice ter predavanja izvajali mariborski študenti, ki so bili ob začetku študijskega leta izbrani na razpis, ŠOUM pa jim je v vmesnem času omogočila številna izobraževanja na področju vodenja delavnic.

 

Organizatorji so na letošnjo konferenco sprejeli 54 udeležencev in 38 držav, med drugimi tudi iz ZDA, Armenije, Argentine, Indonezije, Indije, Jemna, Kambodže, Južne Afrike, Kostarike, Šrilanke, Velike Britanije ... Skozi celotno zgodovino konference je rdeča nit medkulturno povezovanje in iskanje skupnih točk v vizijah mladih.

 

Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji. Med udeleženci vsako leto odličen odziv predstavlja tudi učenje slovenskega jezika.

 

………………………………………………………………

Delavnice in predavanja:

 

Challenge your work-life balance

 

Program je sestavljen iz niza delavnic na temo Usklajevanja dela in zasebnega življenja skozi delovne vire in obremenitve, kjer se bodo udeleženci izobrazili o prepoznavanju potrebnih veščin za opravljanje dela, kako se soočiti s konflikti in doseči napredek ter kje postaviti mejo med zasebnim in delovnim življenjem.  Udeleženci bodo lahko uspešno minimalizirali stres in posledično izboljšali zadovoljstvo ob delu.

Vodji: Janja Tomaž in Nuša Gašparac

 

Challenge your stressful surroundings

 

Delavnice ponujajo različne tehnike in aktivnosti, s katerimi si lahko vsakodnevno pomagamo uravnavati in preprečevati negativne posledice stresa. Tekom delavnic bodo udeleženci spoznali še fiziologijo stresa, vlogo in pomen čustev ter vpliv stresa na duševno zdravje. Poleg tega bodo bolje spoznali samega sebe in druge ter se s tem okrepili za prihodnost polno izzivov.

Vodja: Viktorija Majger

 

Challenge your emotional intelligence

 

Vedno več zaposlitev vključuje delo z ljudmi, za uspešno opravljanje dela pa je  pogosto nujno upravljanje s čustvi na delovnem mestu. Namen cikla delavnice je prav krepitev sposobnosti prepoznavanja čustev pri sebi in drugih ter izražanje in uravnavanje čustev. Tekom delavnic je predvideno tudi, da skupaj naredimo izdelek (npr. video, zloženka) namenjen širjenju znanja in rezultatov delavnice v širši javnosti.

Vodji: Iva Štukelj in Polonca Borko

 

Challenge your carrier development

 

Tema delavnice se navezuje na oblikovanje karier mladih in povečanje njihove zaposljivosti. Pri tem se delavnica osredotoča predvsem na (pro)aktiven pristop, torej na to kaj lahko sami naredimo, da izboljšamo svoje karierne možnosti (od izbire pravi priložnosti do dela na kariernih kompetencah). Za svojo kariero lahko poskrbimo že tekom študija. Proaktivnost in preoblikovanje študijskih obveznosti so načini, kako lahko izstopimo iz povprečja in si ne samo zagotovimo boljšo prihodnost, temveč tudi izboljšamo samo študijsko izkušnjo, hkrati pa povečamo tudi zadovoljstvo na svoji karierni poti.

Vodja: Valentina Čufar

 

Challenge your circus spirit

 

V sklopu delavnic se bodo udeleženci seznanili s cirkuškimi rekviziti kot so: poiji, levistick, kitajski krožniki; oblikovali balone v različne skulpture, naučili se izdelati žonglerske žogice in spoznali osnove žongliranja prav tako načrtovali in realizirali skupinski cirkuški nastop.

Vodja: Nastja Fekonja

 

Challenge your knowledge of health

 

V okviru delavnice se bodo udeleženci seznanili z boleznimi, ki so v porastu zaradi staranja prebivalstva in vplivom le-teh na družbo ter posameznika. Spoznali bodo motnje prehranjevanja in sodobne oblike odvisnosti, ki se pojavljajo med mladimi, ter opredelili njihov vpliv na človeško telo. Seznanili se bodo z rakom dojke in rakom testisov, ter se na modelčkih naučili tehnike zgodnjega odkrivanja. Udeleženci se bodo naučili tudi korake pravilnega ukrepanja v najpogostejših urgentnih stanjih in ponovili tehnike oživljanja in imobilizacije.

Vodji: Vid Delopst in Teja Marhold

Organizatorji so na letošnjo konferenco sprejeli 54 udeležencev in 38 držav, med drugimi tudi iz ZDA, Armenije, Argentine, Indonezije, Indije, Jemna, Kambodže, Južne Afrike, Kostarike, Šrilanke, Velike Britanije ...
Organizatorji so na letošnjo konferenco sprejeli 54 udeležencev in 38 držav, med drugimi tudi iz ZDA, Armenije, Argentine, Indonezije, Indije, Jemna, Kambodže, Južne Afrike, Kostarike, Šrilanke, Velike Britanije ...
V 10ih dneh konference udeleženci z vseh koncev sveta stkejo vezi, ki trajajo še dolgo po dogodku.
V 10ih dneh konference udeleženci z vseh koncev sveta stkejo vezi, ki trajajo še dolgo po dogodku.
Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji.
Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji.
Prenesi v: