• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Začenja se 21. Študentska delovna brigada //

Začenja se 21. Študentska delovna brigada

Več kot 50 študentov bo pomagalo na Dolah pri Litiji

18.7.2019 11:32:48 AM
Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 19. in 28. julijem 2019, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala v osrednji Sloveniji, in sicer v Krajevni skupnosti Dole pri Litiji, ki je del občine Litija. Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri urejanju smučišča ter njegove okolice, postavljanju oglarske kope, urejanju cerkve ter odvodnjavanju okolice, markiranju Zasavske poti, urejanju Oglarske poti in pri domačih opravilih starejših občanov. Letošnja brigada, ki se jo bo udeležilo več kot 50 študentov prostovoljcev, se bo izvedla že enaindvajseto leto zapored.

 

O Krajevni skupnosti Dole pri Litiji:

 

Namen Študentske delovne brigade je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Krajevna skupnost Dole pri Litiji velja za enega najbolj odročnih krajev oddaljenih od večjih občin, kljub temu pa zajema zelo veliko območje. Približno 766 prebivalcev živi v 28 vaseh in zaselkih, ki se razprostirajo na 55 km2 razgibanega površja. To znaša približno 14 preb/km2, kar KS Dole pri Litiji uvršča med zelo redko poseljena območja. Če jo primerjamo z Občino Litija, ki meri 222 km2, Krajevna skupnost Dole pri Litiji zavzema kar 24,7% površine občine, kar jo uvršča na drugo mesto največjih krajevnih skupnosti v Sloveniji. Krajevna skupnost je poznana po številnih naravnih znamenitostih ter turističnih priložnosti, zato se v zadnjih letih trudijo, da kljub odročnosti privabijo obiskovalce v svoje kraje.

 

Kraj Dole pri Litiji je srce tako imenovane Oglarske dežele. Oglarstvo so v te kraje pred 100 leti prinesli italijanski oglarji. Od takrat naprej pa je postalo značilnost kraja in okolice. Vsako leto pa približno 25 lokalnih oglarjev »izdela« med 150 in 200 tonami oglja – storitev, ki je dandanes v Sloveniji vidna le še redko kje.

 

Delovišča:

 

Študentje bodo aktivni na šestih različnih deloviščih. Nekaj najbolj izpostavljenih nalog:

 • Smučišče Hlače na Dolah – postavljanje in urejanje ograj, urejanje okolice ob smučišču, ureditev površine pod vlečnico, obnova »kioska«, urejanje in obnova travnatega igrišča.
 • Oglarska pot (Dole in okolica) – zemeljska dela na 12 km dolgi Oglarski poti, markiranje celotne trase v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, ureditev zaščitnih ograj.
 • Dole pri Litiji – priprava oglarske kope, podiranje in spravilo lesa v bližnjem gozdu.
 • Zasavska pot – risanje markacij na Zasavski planinski poti v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.
 • Pomoč domačinom – zlaganje drv ter ostala kmečka dela na domačijah »Pri Mileni« in »Ribič«.
 • Cerkev Prelesje – odstranjevanje notranjega ometa, odvoz materiala, urejanje celotnega odvodnjavanja okoli cerkve.

 

Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v krajevni skupnosti.

 

»V preteklem letu so se ob jubilejni dvajseti izvedbi študentske delovne brigade odvili tudi številni vzporedni dogodki, na katerih smo obeležili dolgoletno tradicijo prostovoljstva med mladimi. Prav tradicija je pripomogla k prepoznavnosti projekta, saj smo letos prejeli več kot 50 prijav na dogodek. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju krajanov«, dodaja vodja letošnje izvedbe David Lukner.

 

Zgodovina Študentske delovne brigade:

 

Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015), v Radljah ob Dravi (2016), v Kranjski gori (2017) in v Črni na Koroškem (2018).

 

Več informacij o Študentskih delovnih brigadah najdete tudi na spletni strani www.studentska-brigada.si.

Letošnji "brigadirski tabor", kjer bo več kot 50 študentov prostovoljcev bivalo do 28. julija.
Letošnji "brigadirski tabor", kjer bo več kot 50 študentov prostovoljcev bivalo do 28. julija.
Na brigadi se stkejo nova poznanstva in čudovita prijateljstva.
Na brigadi se stkejo nova poznanstva in čudovita prijateljstva.
Delo je vselej zelo raznoliko. Preteklo leto so brigadirji v Črni na Koroškem prenovili številne mostove.
Delo je vselej zelo raznoliko. Preteklo leto so brigadirji v Črni na Koroškem prenovili številne mostove.
Prenesi v: