• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Višja urna postavka za študentsko delo nastopi januarja //

Višja urna postavka za študentsko delo nastopi januarja

Minimalna bruto urna postavka za študentsko delo se s 1. januarjem 2020 dviguje na 5,41 evra.

11.10.2019 8:55:00 AM
Odbor za finance in Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor sta sprejela predloga zakonov, s katerim se položaj študentov pomembno izboljšuje. Minimalna bruto urna postavka za študentsko delo se tako s 1. januarjem 2020 dviguje na 5,41 evra. Spremembe se obetajo tudi na področju subvencioniranja prevozov.

 

Dvig minimalne postavke za nekaj več kot pol evra

Odbor za finance je obravnaval predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF 691-VIII), poslanci pa so sprejeli amandma, s katerim se minimalna bruto urna postavka za študentsko delo iz 4,89 dviguje na 5,41 evra, z začetkom veljave 1. januarja 2020.

Dijakom in študentom še naprej ne bodo pripadali dodatki za prevoz in malico ali za delo na dela proste dneve, vikende in nočno delo. Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so s sprejetim amandmajem zadovoljni.

Novosti tudi pri subvencioniranem javnem potniškem prometu

Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pa je sprejel predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP 758-VIII), s katerim pa se bolje ureja dostop študentov do subvencioniranega javnega potniškega prometa. S sprejetjem zakona se:

 • zagotavlja brezplačni prevoz oz. brezplačni prilagojeni prevoz gibalno oviranim študentom,
 • zagotavlja možnost prevoza upravičencev, ki se izobražujejo v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in nimajo pravice do prilagojenega prevoza,
 • zagotavljajo subvencionirane vozovnice za dijake in študente do kraja vadbe za dijake in študente, ki imajo pravico do subvencionirane vozovnice in status kategoriziranega ali registriranega športnika,
 • ukinja starostna omejitev upravičencev (dijakov in študentov) do subvencioniranega prevoza.

 

 

Prenesi v: