• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
ŠOUM je ponovno pomagala študentom invalidom //

ŠOUM je ponovno pomagala študentom invalidom

Letos so podelili 2221,79 evrov vredna prenosna računalnika Evi in Gregorju.

23.1.2020 9:23:48 AM
Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že vrsto let pomaga študentom invalidom z razpisom, na katerega se lahko prijavi kdorkoli, ki ima status študenta invalida. Letos so podelili 2221,79 evrov vredna prenosna računalnika Evi in Gregorju.

 

Študenti s posebnimi potrebami oziroma študenti invalidi so vsi študenti, ki imajo zaradi posebnih potreb ovirano pot do uspešnega študija, saj težje izvajajo študijske obveznosti. Med njimi so na primer slepi in slabovidni, gibalno ovirani, študenti z avtističnimi motnjami … Alenka Gajšt, predstavnica Društva študentov invalidov Slovenije, poroča, da je v Mariboru trenutno prijavljenih okoli 40 takih študentov.

Pomagali že več kot 17 študentov

ŠOUM se neprestano trudi lajšati študij študentom invalidom. Zato skupaj z Društvom študentov invalidov Slovenije že vrsto let organizira razpis, na katerega se lahko prijavi kdorkoli, ki ima status študenta invalida. Organizaciji se tako povežeta, da skupaj izboljšata življenje mladih, ki potrebujejo dodatno pomoč.

Študent ob prijavi na razpis napiše, kakšen pripomoček bi potreboval in kako bi mu olajšal študij oziroma življenje. S svojimi sredstvi, ki vsako leto znašajo okoli 2000 evrov, je ŠOUM tako pomagal že več kot 17 študentom invalidom.

Prenosna računalnika za Evo in Gregorja

Letos je ŠOUM dvema študentoma, Evi in Gregorju, podaril prenosna računalnika v vrednosti 2221,79 evrov. Eva študira na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in se spopada s cerebralno paralizo. Gregor, ki se spopada z mišično nemalinsko miopatijo, pa študira na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatike Univerze v Mariboru. Prenosna računalnika jima bosta olajšala pot skozi študijske obveznosti, prav tako jima bosta pomagala v vsakdanjem življenju.

Pomoč študentom invalidom tudi prihodnje leto, lahko se že prijaviš

Tradicija pomaganja študentom invalidom se bo nadaljevala tudi prihodnje leto. Predsednik ŠOUM, Dejan Glazer, poziva študente invalide, da se prijavijo na razpis “Pomoč študentom invalidom” za leto 2020. Prijavi se lahko vsak, ki ima status študenta invalida in zaprosi za pomoč v obliki pripomočkov, učne pomoči, potnih stroškov ali ostalih stroškov, povezanih s študijem. Razpis lahko najdeš na spletni strani Društva študentov invalidov in na spletni strani ŠOUM-a. Svojo prijavo lahko pošlješ na alenka@dsis-drustvo.si ali na darija.mocnik@soum.si.

 

piše: Mojca Kupčič / DOSTOP.si
foto: Patrik Kociper / DOSTOP.si

Podelitve pripomočkov so se med drugim udeležili predstavniki ŠOUM in Društva študentov invalidov Slovenije.
Podelitve pripomočkov so se med drugim udeležili predstavniki ŠOUM in Društva študentov invalidov Slovenije.
Prenesi v: