• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Odziv ŠOS na študentske demonstracije v Indiji //

Odziv ŠOS na študentske demonstracije v Indiji

ŠOS podpira prizadevanja indijskih študentov k enakopravni obravnavi vseh državljanov.

31.1.2020 12:01:05 PM
Svet že več kot mesec dni obkrožajo novice o študentskih protestih v Indiji, ki so kot odziv na nedavno spremembo državne zakonodaje glede pridobivanja državljanstva ter pravic, ki iz njega izhajajo, zajeli več mest ter univerzitetnih središč.

 

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) obsoja diskriminatorne prakse, naperjene proti študentom- pripadnikom verskih manjšin.

Protesti, ki so sicer v začetni fazi potekali mirno, so vzbudili pozornost vseh pomembnejših svetovnih medijev, zaradi česar smo se na Študentski organizaciji Slovenije odločili, da se do dane tematike opredelimo.
 
Indijska vlada je decembra spremenila zakon o državljanstvu (Citizenship Amendment Act), iz njega pa kot edine izpustila pripadnike islamske veroizpovedi. Tako slednji ne morejo več zaprositi za državljanstvo po skrajšanem postopku, kot to velja za pripadnike drugih etničnih in verskih skupin, zaradi česar jim je dodatno otežen dostop do visokega šolstva. Sprememba zakonodaje je med indijskimi študenti sprožila burno reakcijo v obliki protestov proti premierju Narendri Modiju, ki mu je bila v preteklosti že očitana nestrpnost proti pripadnikom islamske verske skupnosti. Po začetni, nekoliko mirnejši obliki protestov, je v januarju nad študentskimi protestniki izbruhnilo nasilje, ki so ga po navodilih vlade izvajale policijske sile. Tarča policijskega nasilja so bili predvsem študentje pretežno islamskih univerz in fakultet, kar je sprožilo val številčnejših protestov v znak solidarnosti po vsej državi. Ob tem so bili nedavno študentje muslimanskih univerz tarča nočnega napada na študentske domove, v katerem je skupina zamaskiranih ljudi vdrla v študentske sobe in z njimi fizično obračunala, nato pa izvajala nasilje nad zdravstvenim osebjem, ki je poškodovanim žrtvam priskočilo na pomoč.
 
Na Študentski organizaciji Slovenije takšno ravnanje strogo obsojamo. Pravica do izobraževanja je človekova pravica, ki je opredeljena v številnih mednarodnih dokumentih, katerih podpisnica je tudi Indija. Visoko šolstvo mora biti dostopno vsem, hkrati pa ne sme priti do diskriminacije pri vpisnih pogojih. Indijska vlada je s spremembo zakonodaje glede prijave za državljanstvo po skrajšanem postopku namerno oškodovala muslimanske študente ter s tem mladim beguncem iz sosednjih držav otežila oz. onemogočila dostop do visokega šolstva. Nadalje je indijska policija fizično obračunala s protestniki, s tem pa se je razširilo sovraštvo do pripadnikov islamske skupnosti, kar je pripeljalo do novih napadov v državi.
 
Klemen Peran, predsednik ŠOS: ''Nedopustno je, da v 21. stoletju prihaja do takšnih diskriminatornih praks na verski osnovi. Razmere v Indiji so nesprejemljive – na Študentski organizaciji Slovenije smo vselej ostro nastopali proti diskriminaciji in kakršnikoli obliki nasilja, zaradi česar izražamo brezpogojno podporo indijskim kolegom pri borbi za neodtujljive študentske pravice.''


 

Prenesi v: