• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Solidarnostni dodatek za študente – Kako do njega? //

Solidarnostni dodatek za študente – Kako do njega?

Solidarnostni dodatek za študente oz. njegovo izplačilo ne bo potekalo avtomatsko.

21.4.2020 10:18:43 AM
Zato je potrebno poskrbeti za pravočasno in pravilno oddajo vloge na straneh e-uprave, da si do konca aprila zagotovimo izplačilo v višini 150 evrov.

 

Državni zbor Republike Slovenije je že 2. aprila 2020 sprejel ‘mega anti-korona zakon’ oziroma Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo.

Ukrepi zajemajo vrsto gospodarskih ukrepov, v njem pa so se poskusili dotakniti tudi izboljšanja študentskega položaja z izplačilom solidarnostnega dodatka. Do tega so po zakonu tako upravičeni vsi redni študenti s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

Kako do solidarnostnega dodatka?

E-uprava je v preteklih dneh na svoji spletni strani objavila navodila za izplačilo enkratnega dodatka za študente. Na spletni strani e-uprave je potrebno pravilno izpolniti vlogo s pravilnimi podatki. Oddaja vloge je enostavna, izpolniti pa jo je mogoče tudi brez uporabe e-identitete oziroma digitalnega potrdila.

Vlogo pregleda Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ki preveri pravilnost podatkov ter izpolnjevanje zahtevanih pogojev. Ministrstvo tako preveri stalno prebivališče in preveri status študenta v Centralni evidenci udeležencev vzgoje in izobraževanja. V kolikor so podatki pravilni in je ugotovljena upravičenost do dodatka, bo MIZŠ na študentov transakcijski račun nakazal enkraten solidarnostni dodatek za študente v višini 150 evrov.

Rok za oddajo?

Kljub začetnim podatkom, da bo vlogo potrebno oddati do 22. aprila je vloga na straneh e-uprave bila danes objavljena brez časovnega roka. Vseeno pa velja: prej izpolniš, prej dobiš.

Solidarnostni dodatek za študente na žalost ne pripada vsem študentom

Kot že omenjeno, so zaenkrat do dodatka upravičeni študenti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2019/2020 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih v Republiki Sloveniji, ki se izvajajo kot redni študij.

Vlada Republike Slovenije predlogov o razširitvi upravičenosti na izredne in tuje študente, ki v Sloveniji študirajo niso upoštevali. Predloge so v fazi obravnave zavrnili, rečeno pa je bilo, da naj bi se dotični predlogi predvidevani v naslednjem paketu interventnih ukrepov. Ti so za obravnavo predvideni konec meseca aprila.

Ne glede na sprejeto si želimo še dodatnih ukrepov za omilitev stiske študentov. Več o predlogih študentov pa si lahko preberete na Predlogi študentov glede ukrepov za omilitev posledic epidemije COVID-19.

avtor: Tina SMONKAR

 

Prenesi v: