• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
ŠOS nasprotuje ukrepu MzI //

ŠOS nasprotuje ukrepu MzI

Študentska organizacija Slovenije nasprotuje ukrepu Ministrstva za infrastrukturo in ga poziva k vrnitvi brezplačnega IJPP v poletnih mesecih

30.6.2020 4:24:52 PM
ŠOS nasprotuje ukinitvi možnosti koriščenja brezplačnega integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) za dijake in študente, ki so v preteklem letu koristili polletne, letne in redne mesečne vozovnice ter poziva pristojno Ministrstvo za infrastrukturo (MzI), da ukrep umakne.

 

V preteklih letih je MzI vsako leto omogočilo vsem dijakom in študentom, ki so v mesecu juniju kupili mesečno vozovnico, prav tako pa tistim, ki imajo letno oz. polletno vozovnico, brezplačno uporabo javnega prevoza v poletnih mesecih (julij in avgust). Ta dobra gesta je bila zelo dobrodošla za vse dijake in študente, saj je večina njih odvisna od IJPP tudi med poletjem.

V letošnjem letu, ko se soočamo s situacijo kot je v zgodovini še ni bilo in so vsi potrebni ukrepi in omejitve močno vplivali na dijaško in študentsko življenje v preteklih mesecih, je še toliko bolj pomembno, da se ta možnost brezplačnega prevoza tudi letos omogoči. Določene obveznosti v povezavi s študijem se opravljajo tudi v juliju in avgustu, poletne mesece pa izkoristijo tudi za začasno in občasno delo, ki bo letos, zaradi splošne finančne situacije, še toliko bolj pomembno za njih. V času epidemiji smo na Študentski organizaciji Slovenije prejeli ogromno sporočil s strani študentov, kako hudo je celotna situacija vplivala na njih, pri tem pa pogosto opozarjali na pomen uporabe IJPP. Kljub pomoči, ki jo je država namenila študentom, katero tudi na tem mestu pozdravljamo in moramo pohvaliti, je vsak dodaten strošek v letošnjem letu za študente zelo obremenjujoč.

S ŠOS smo na pristojno MzI glede navedene tematike že v preteklem tednu poslali dopis, na katerega pa uradnega odgovora še nismo prejeli. Namesto tega so bili danes študenti obveščeni, da letos brezplačni potniški promet za dijake in študente ne bo na voljo. Pristojno ministrstvo zato pozivamo, da predlagani ukrep umakne in dijakom in študentom tudi letos, ko je to še toliko bolj pomembno, omogoči brezplačno uporabo IJPP v juliju in avgustu.


Klemen Peran, predsednik ŠOS: Ob tem naj spomnimo, da bodo od jutrišnjega dneva naprej vsi upokojenci v Republiki Sloveniji lahko koristili brezplačen prevoz z integriranim javnim potniškim prometom (IJPP). Mladi smo edina preostala ranljiva skupina, ki do brezplačnega potniškega prometa ni upravičena, kar je popolnoma nesmiselno, glede na to, da želimo mlade spodbujati k trajnostni mobilnosti in uporabi IJPP.

 

Prenesi v: