• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

Mariborski županski kandidati na soočenju z mladimi

2.10.2014 12:10:27 PM

 

(Maribor, 30. september 2014) – V prostorih Študentskega kulturno prireditvenega centra ŠTUK, se je včeraj odvijalo soočenje županskih kandidatov v Mariboru. Rdeča nit soočenja je bila problematika na področju mlajših generacij v Mestni občini Maribor, s poudarkom na reševanju izobraževalne, karierne in stanovanjske problematike. Soočenja se je udeležilo 7 kandidatov; Franc Kangler, Anton Kranjc, Peter Tomaž Dobrila, Borut Ambrožič, Peter Rižnar, Metod Dolinšek in Danilo Križman.


Na večini soočenjih, ki jih spremljamo se zanemarja problematiko povezano neposredno z mladimi. Na ŠOUM so vsem 17-im županskim kandidatom v Mariboru zastavili nekaj ključnih vprašanj. Njihovi odgovori so bili objavljeni na spletni strani Dostop.si, kjer je potekala tudi anketa med mladimi. Ti so na podlagi odgovorov izbrali tiste kandidate, od katerih so želeli izvedeti več konkretnih predlogov za reševanje problematike. ŠOUM je razočarana nad tem, da se nekateri kandidati sploh niso odzvali na vprašanja, drugi pa so v času soočenja imeli pomembnejše obveznosti.

Prisotni kandidati so debatirali o tem, kako mlade vključiti v aktivno participacijo na volitvah in v sooblikovanje Mestne občine Maribor v dolgoročnem obdobju. Kandidatom so bila zastavljena tudi vprašanja na kakšen način bo mladim osebam omogočen razvoj potenciala ter razvoj poklicne kariere, kakšna je vloga občine pri reševanju prve zaposlitve, kako bo občina izboljšala kvaliteto življenjskega standarda ter kako bo preprečila »beg možganov« v sosednja mesta po Sloveniji ali v tujino.


Kaj so kandidati povedali?


Franc Kangler: »Maribor je veliko naredil že z uvedbo Urada za kulturo in mladino. Za hitrejši razvoj mladih je nujno potrebno zmanjšati ovire v državni administraciji, saj mladim onemogoča najeme prostorov s strani občin za daljši rok. Obžalujem, da se mladi izseljujejo iz mesta, veliko pa smo krivi sami, saj znanja svojih sokrajanov ne spoštujemo dovolj. V tujini so strokovnjaki iz Podravske regije zelo cenjeni, medtem ko v Sloveniji temu ni tako. Moj prvi cilj po izvolitvi bo prenova mariborske mestne knjižnice, saj ta projekt že predolgo miruje.«


Anton Kranjc: »Za mlade v Mariboru že od nekdaj ni bilo kaj dosti narejeno. Mogoče še največ v zadnjih letih. Ključni cilj MOM je, da mladim ponudimo delo, dom in družino. Prazne ter neizkoriščene prostore moramo uporabiti za uporabo podjetniških inkubatorjev in laboratorijev. Tudi mladi pa se morajo zavedati, da možnost dela vedno obstaja. Želimo vzpostaviti portal, kjer bo pregled nad vsemi oblikami izobraževanja v Sloveniji, kjer bomo mlade že v začetni fazi šolanja povezali s potencialnimi možnostmi zaposlitve. Moj prvi cilj po izvolitvi bo ponuditi mladim proste prostore za podjetništvo, v tesnem zaledju z mariborskim gospodarstvom.«


Peter Tomaž Dobrila: «Mladi v mestu Maribor potrebujejo dobre programe na področju kulture, športa, aktivnega koriščenja prostega časa. Mesto in univerza morata mladim prisluhniti in jim omogočiti tisto kar si želijo, hkrati pa moramo urediti šolsko in univerzitetno infrastrukturo. Mladim priporočam, da koristijo možnost študijskih izmenjav ter prostovoljnega dela v tujini, ter da nabrano znanje prinesejo nazaj v mesto. Moj prvi cilj po izvolitvi bo postavitev Akademije za umetnost ter da bodo prazni prostor v mestu namenjeni razvoju mladih.«


Borut Ambrožič: «Sam spodbujam odhod v tujino, saj si mladi tako naberejo veliko izkušenj in znanj, ki jih kasneje prinesejo nazaj v domovino. Za rešitev brezposelnosti med mladimi mora celotna država sistemsko urediti usmerjanje mladih v izobraževanju. Potrebno je urediti tudi oviro dvojne obdavčenosti za tiste, ki domujejo v naši regiji in si kruh služijo v sosednjih državah. Moj prvi cilj po izvoliti bo ureditev koriščenja prostorov v lasti MOM, prav tako pa je potrebno rešiti problem neizkoriščenosti turizma našega mesta.«


Peter Rižnar: »Mladi pomenijo kruh. Če nam ne bo mar za mlade, bodo tudi starejše generacije čez nekaj let ostale brez vsega. Mladi naj na vsakem koraku iščejo izzive, mi pa jim moramo prisluhniti in jih tudi slišati. Moramo zmanjšati generacijsko razliko in mladim dati možnost. Trenutno v MOM ni nobenega zagotovila, da perspektivna mladina ostane v našem mestu. Potrebno je postaviti nove temelje in povrniti zaupanje mladih v občinsko politiko. Moj prvi cilj po izvoliti bo prenova mariborske knjižnice, posledično celotnega Rotovškega trga. Z postopno prenovo in obuditvijo starega mestnega jedra bomo prišli tudi do novih delovnih mest.«


Metod Dolinšek: »Vse kar moramo storiti je aktivno izvajanje gospodarstva. Vse ostalo v našem mestu imamo. Največji problem mladih glede pasivnosti je, da ne razumejo notranjega lokalnega političnega sistema. Sam bom uvedel prakse znotraj lokalnih javnih institucij (šole, uradi, knjižnice), saj bodo mladi le tako že v začetku svoje kariere spoznali delovanje sistema. Mi pa moramo zagotoviti pogoje za razvoj tistih stvari, ki jih Maribor ima in ne tistih, ki jih nima. Poudarjam pa, da so mladi sami najbolj odgovorni za svojo prihodnost. Moj prvi cilj po izvolitvi bo platforma »invest in Maribor«. Upravo je potrebno usposobit, da bodo vsi akterji, od Evropske unije črpali sredstva, ki so za nas namenjena.«


Danilo Križman: »Najprej potrebujemo korenite reforme v občinski upravi ter ustanovitev občinske protikorupcijske komisije. V Mariboru moramo doseči mentalno odcepitev od prestolnice, vzorčen primer je sosednji Gradec, ki je dosegel svojo »samostojnost« na relaciji z Dunajem. Največji potencial vidim v projektu Narodnega parka Pohorje, ki prinaša veliko turizma (smučanje, sprehodi, ekskurzije) ter posledično nova delovna mesta. Pohorje nam ponuja tudi možnost lesne industrije, kar zaenkrat še ne znamo izkoristit. Moja prvi cilj po izvolitvi bo priprava mednarodnega razpisa in vključitev treh strokovnjakov za razvoj gospodarstva v MOM.«


Soočenja na ŠTUK-u se je udeležilo okoli 50 mladih, tako kandidati, kakor tudi organizator pa si želijo, da se bodo mladi v prihodnje bolj aktivno vključili v odločanje in vodenje političnih procesov. Tako na lokalnem, kakor tudi na nacionalnem nivoju. ŠOUM ob tem poziva vse mlade, da se v nedeljo, 5. oktobra udeležijo likalnih volitev in izrazijo svoje mnenje. Naj nikoli ne zamer »Na mladih svet stoji«. Mladi so vendarle naša prihodnost.