• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

April – mesec brez »svinjarije«

2.4.2019 9:13:29 AM

Celoten mesec april bodo mariborski študentje posvetili ozaveščanju na področju vse bolj pereče okoljevarstvene problematike. Študentom bo nasvete delil tudi priznan slovenski komedijant – Gašper Bergant.

 

(Maribor, 2. april 2019) -  Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v sodelovanju z Ekologi brez meja mesec april posveča okoljevarstvu oziroma problematiki onesnaževanja in degradacije okolja, v katerem bivamo. Študentom in mladim želijo na vsakdanjih primerih pokazati, kako lahko skupaj dosežemo male korake za izboljšanje stanja in zaščito narave.

 

Ena najbolj načetih tem zadnjih let – onesnaževanje planeta – je kljub globalni polemiki še vedno odvisna od tega, kaj bomo kot posamezniki prispevali k izboljšanju te problematike. Še toliko bolj pomembno je, da se tega zavedajo mladi. ŠOUM bo številnim akcijam (čiščenje okolice študentskih kampusov, obeleževanje Svetovnega dneva Zemlje …) letos pridružila celomesečno kampanjo na temo okoljevarstva in ga poimenovala kar »Mesec brez svinjarije«. Tako bodo aprila nagovarjali mariborske študente in ostale, k zavedanju vsakdanjih opravil, s katerimi povzročamo škodo našemu planetu. Hkrati pa bo ŠOUM s komičnimi videi in informacijami, poimenovanimi »nasmeti«, spodbujala mlade, da lahko prav vsak dnevno pripomore k ohranjanju okolja, v katerem bivamo.

 

Vsak izmed aprilskih tednov bo posvečen določenemu področju – upravljanju z odpadki, ravnanju z odpadno hrano, pretiranemu kopičenju oblačil in njihovi ponovni uporabi ter trajnostni mobilnosti.

 

ŠOUM kampanjo izvaja v sodelovanju z Ekologi brez meja, akciji pa se z »Gašperjevimi nesmeti« pridružuje tudi slovenski stand-up komik Gašper Bergant.

 

#  #  #

 

Zaključni dogodek celotne kampanje bo t .i. »Tržnica brez svinjarije«, ki bo v sredo, 24. 4. 2019, s pričetkom ob 14. uri, v študentskem kampusu na Gosposvetski v Mariboru. Na tržnici bo mogoče spoznati ponudnike, trgovine ter organizacije, ki delujejo na področju okoljevarstva v Sloveniji.