• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

V Občini Dobrovnik se ustavlja že 17. Študentska delovna brigada

14.7.2015 12:37:09 PM

Okoli 40 študentov bo s svojim prostovoljnim delom pomagalo domačinom pri odpravljanju posledic poplav, čiščenju Bukovniškega potoka in jarkov; pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj, mostov, pomolov; popravilu in barvanju klopi; urejanje protipoplavnega nasipa okoli romskega naselja ter ostala obnovitvena dela v občini.
 
(Maribor, 14. julij 2014) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 17. in 26. julijem 2015, organizira že tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala v Pomurju in sicer v Občini Dobrovnik. Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri obnovi nekaterih objektov in ureditvi pomembnejših poti, da bi tako oživili in popestrili znamenitosti teh krajev, velik del pa bo obsegal odpravo posledic številnih nedavnih poplav. Letošnje brigade, ki je za izvedbo že prejela naziv »Naj mladinski projekt« in velja za največji prostovoljni projekt mariborske študentske organizacije, se bo udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev.
 
Občina Dobrovnik je v letu 2014 doživela kar 6 poplav z veliko poškodovanih območjih v okolici Bukovniškega jezera, ter v vseh treh naseljih Dobrovnik, Strehovci in Žitkovci. V občini složno živijo Slovenci, Madžari in Romi, žal pa prevladujeta velika nezaposlenost in socialna stiska družin ter posameznikov. Brezposelnost po zadnjih podatkih presega 25%, medtem ko je pri mladih ta podatek še bolj zaskrbljujoč, saj je skoraj 50% mladih v občini brez dela.
 
Študentje bodo med drugim pomagali: pri čiščenju Bukovniškega potoka in jarkov; pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj, mostov, pomolov; popravilu in barvanju klopi; urejanje protipoplavnega nasipa okoli romskega naselja;  barvanju objektov; pomoč pri opravilih socialno ogroženim družinam; obnovi stopnic ter mostu »ljubezni«; barvanje brunaric ter mostu on Bukovniškem jezeru; urejanju gozdne učne poti okrog Bukovniškega jezera in zavarovanega območja.

»Z opravljanjem družbeno koristnih del želimo med študenti širiti kulturo humanitarnosti. Pokazati jim želimo, da za dobro vzdušje niso potrebne le materialne stvari, temveč pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Hkrati želimo spodbujati solidarnost do soljudi in med brigadirji ustvarjati občutek, da so s svojo prostovoljno pomočjo pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov«, je povedala sekretarka Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM in vodja projekta Nina Černel.
 
Zgodovina Študentske delovne brigade:
 
Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013) ter v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)).
 
Več informacij o Študentskih delovnih brigadah najdete tudi na spletni strani www.dostop.si/sdb.