• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

Študenti brigadirji letos v Kranjski Gori

21.7.2017 11:04:47 AM

Okoli 40 študentov bo s svojim prostovoljnim delom pomagalo domačinom pri vsakodnevnih opravilih, urejanju turističnih pešpoti in učnih poti; pri sanaciji poškodovanih propustov, ograj, mostov; odstranjevanju japonskega dresnika; urejanju objektov ter njihove okolice in ostalih obnovitvenih delih v občini.

 

(Maribor, 20. julij 2017) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 21. in 30. julijem 2017, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala na Gorenjskem in sicer v občini Kranjska Gora. Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri urejanju osnovne šole in vrtca v Mojstrani, urejanju sprehajalnih poti, čiščenju vodotokov, košenju zelenic, urejanju športnega igrišča v Ratečah, odstranjevanju Japonskega dresnika in pri domačih opravilih starejših občanov. Letošnja brigada, ki se jo bo udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev, se bo izvedla še devetnajsto leto zapored, svoj obisk oziroma pomoč pri delu je tudi letos najavil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

 

Namen Študentske delovne brigade od svojega začetka je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Med njimi je tudi Gorenjska. Občina Kranjska Gora leži na tromeji z Avstrijo in Italijo. Po površini ena izmed večjih v Sloveniji, a hkrati ena izmed najredkeje naseljenih. Občina je pomembno gorsko turistično območje, skrbi pa dejstvo, da je starejšega prebivalstva (nad 65 let) več kot prebivalstva mlajšega od 26 let, razlika pa se v zadnjih letih le še povečuje. Prebivalci se soočajo tudi z zaraščanjem visokogorskih travnikov in kmetijskih površin.

 

Študentje bodo aktivni na naslednjih deloviščih:

 • Pleskanje osnovne šole in vrtca v Mojstrani - Beljenje razredov, garderob, telovadnice in vrtca; pospravljanje po beljenju; barvanje lesenih površin v vrtcu; pomivanje oken in zunanjih žaluzij; košnja trave in ureditev okolice šole.
 • Ureditev pešpoti, sprehajalnih poti v Mojstrani - Košenje zelenic, urejanje sprehajalnih poti, čiščenje vodotokov, barvanje ograje, pobiranje smeti, Kreda…
 • Pomoč občanki pri urejanju hiše in okolice v Mojstrani
 • Dela v Ratečah - Ureditev okolice športnega igrišča,  deponije Suše, odstranitev Japonskega dresnika ob brežini potoka Trebiža.
 • Japonski dresnik - čiščenje Japonskega dresnika (od Hotela Lek do Jasne).

 

Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v občini.

 

»Tradicija projekta ter podatek, da že devetnajsto leto zapored več kot 40 študentov del poletja nameni prostovoljstvu in solidarnosti do soljudi, veseli tako nas, kot vse generacije v Sloveniji. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov«, je povedala vodja letošnje izvedbe Bernarda Jeraj.

 

Zgodovina Študentske delovne brigade:

 

Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015) in v Radljah ob Dravi (2016).

 

Več informacij o Študentskih delovnih brigadah najdete tudi na spletni strani www.dostop.si/sdb.

 

#  #  #