• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

ŠOUM in mariborski študenti vstopajo v novo študijsko leto

2.10.2014 12:11:50 PM

Ob začetku novega študijskega leta bodo bruci prejeli priročne mape z informacijami, ki jih bodo potrebovali za uspešen študij in kvalitetno preživljanje prostega časa. ŠOUM v jeseni za študente pripravlja številne aktivnosti in obsežno kampanjo »CUFANJE«, s katero želi mlade spodbuditi k aktivaciji na različnih področjih.


(Maribor, 29. september 2014) - Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je ob začetku novega študijskega leta 2014/15, pripravila informativno akcijo »DOSTOP«, s katero želi izraziti dobrodošlico brucem in jim zagotoviti vse informacije, ki jih potrebujejo za uspešno vključitev v študentsko življenje. Hkrati ŠOUM predstavlja tudi številne aktivnosti, ki se bodo za mariborske študente izvedle v jesenskem obdobju, ŠOUM pa želi mlade aktivirati tudi z novo kampanjo »CUFAJ«.


»Že od vsega začetka se pri ŠOUM trudimo, da mariborski študenti dobijo potrebne informacije in podporo ob študiju. Pomembno je, da se zavedajo svojih pravic in dolžnosti, mi pa jim bomo hkrati omogočili tudi pester obštudijski program. ŠOUM tekom leta pripravi okoli 100 različnih aktivnosti in dogodkov, hkrati pa smo ves čas vpeti tudi v reševanje vsebinskih problematik, tako na lokalnem, kakor tudi na nacionalnem nivoju«, študente pozdravlja predsednik ŠOUM Alen Brkić


Študentsko mapo DOSTOP bruci Univerze v Mariboru prejemajo pred svojimi fakultetami že pred samim pričetkom študijskega procesa. Bruci so v mapi prejeli blok za zapiske, kemični svinčnik, študentski »popustnik«, kazalnik za knjigo ter zloženko, kjer so predstavjene vse pomembne inforamcije ob vstopu v svet študentskega življenja.


ŠOUM študentom predstavlja tudi svežo kampanjo »CUFAJ«, s katero želi, da se mladi aktivno vključijo na področjih, ki jih najbolj veselijo. Prav vsak v sebi skriva določen talent, le odkriti in pokazati ga mora. »Cufanje« je dejanje, ko se določene aktivnosti lotiš z dodatno energijo. Naj bo to na predavanjih in ob izpitih ali na aktivnostih obštudijske dejavnosti (šport, zabava, kultura, zdrav način življenja, prostovoljstvo… ). »Cufanje« je obširneje predstavljeno na spletni strani (www.soum.si), kjer študentje dobijo tudi vse informacije o samem študiju, pravicah in dolžnostih, ki jih imajo pri študijskem procesu, štipendiranju, bivanju ter vseh ostalih elementih študentske socialne varnosti. Poleg osnovnih, za uspešen študij nujnih informacij, so na spletni strani predstavljene še številne možnosti za preživljanje prostega časa v univerzitetnem mestu Maribor, med njimi kopica obštudijskih dejavnosti, ki jih skozi vse leto pripravlja Skupina ŠOUM.


Skozi celotno študijsko leto ŠOUM študentom pomaga tudi preko študentov tutorjev. Tutorstvo v organizaciji ŠOUM se bo letos izvajalo na:

 • Ekonomsko-poslovni fakulteti,
 • Fakulteti za logistiko,
 • Fakulteti za organizacijske vede,
 • Pravni fakulteti,
 • Filozofski fakulteti in
 • Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede.


Po podatkih iz preteklega študijskega leta, študent tutor povprečno tutorstvu nameni 16 ur mesečno. Predvideno število tutorjev za leto 2013/14 je 77.


Pestra študentska jesen v Mariboru

ŠOUM pripravlja jeseni za študente tudi številne ostale aktivnosti:

 • 6. in 8. oktober – Študentski krvodajalski teden – Častim pol litra (ŠTUK)
 • 7. oktober – sCUFan TOREK - Otvoritvena zabava za vse mariborske študente s skupino Mi2 (ŠTUK)
 • 21. oktober – Brucovanje ŠOUM – zabava vseh brucev UM s skupino Kingstoni (Štuk)
 • 28. oktober – Kostanjev žur –peka kostanjev in zabava s skupino Zaklonišče prepeva (Štuk)
 • 11. november – Študentsko Martinovanje s skupino Modrijani

# # #