• Smic.si

  ŠMIC
  Študentski mednarodni informacijski center, kjer najdete vse informacije o študiju in izobraževanju v tujini. Od kratkih tečajev, do daljših študijskih izmenjav.
 • Študentska delovna brigada

  Študentska delovna brigada
  Študentska delovna brigada je eden največjih prostovoljnih projektov v Sloveniji. Vsakoletno se študenti odpravimo na demografsko ogroženo območje in pomagamo pri obnovi njihovega kraja.
 • Šourock

  Šourock
  Natečaj za najboljšo dijaško/študentsko rock skupino. Prijave se zaključijo februarja, predizbori in finale pa potekajo v aprilu in maju.
 • TutorŠOUM

  Fakulteta ŠOUM
  Spletna stran, kjer lahko najdete odgovore na vsa vprašanja o študiju in problemih, ki nastanejo ob njem. Priključi se forumu Problema NI in uspešno zaključi šolanje.
 • SCIM

  Scim
  Spletna stran Mednarodnega študentskega festivala SCiM, ki v poletnih mesecih v Mariboru gosti okoli 50 študentov iz celega sveta. Tudi ti lahko sodeluješ.
 • Lampiončki

  Lampijončki
  Največja zabava na prostem na Štajerskem, ki vsako leto privabi več tisoč glavo množico mladih z vse Slovenije. Prireditev tradicionalno poteka v mesecu maju.
 • Dostop.si

  Dostop
  Največji informacijski portal za mlade ponuja bogat izbor pokrivanja dogodkov in zabavnih vsebin na mladinskem področju.
 • Študentske družine

  Študentske družine
  Klub študentskih in dijaških družin Maribor svojim članom ponuja številne ugodnosti in dogodke, ki študentskim družinam polepšajo vsakdan.
AKTUALNE NOVICE
Obišči več kot 100 dogodkov ŠOUM.
Dobrodošli na spletni strani vseh mariborskih študentov!
Objava za medije //

Maribor že 20-ič gosti mednarodno študentsko konferenco SCiM

27.6.2018 10:02:44 AM

SCiM (Student Conference in Maribor) velja za eno največjih študentskih konferenc v Evropi. Letos se bo odvila jubilejna 20. izvedba.

 

(Maribor, 27. junij 2018) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) od 2. do 11. julija gosti že 20. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Konferenca spada med največje tovrstne dogodke v Evropi na katerem sodeluje več kot 50 udeležencev iz skoraj 40-ih držav sveta. Na otvoritvi bosta študente pozdravila tudi župan Mestne občine Maribor, dr. Andrej Fištravec, in Mladen Kraljić iz Univerze v Mariboru.

 

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjen je študentom iz vsega sveta. Tematika festivala se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, ki pestijo mlade.

 

Katja Ošlak, sekretarka za mednarodno sodelovanje in vodja dogodka: »Tema letošnje konference je "Creative present – better future". Udeleženci bodo skozi kvalitetne delavnice spoznavali sebe in delali na sebi. Pridobili bodo različna znanja, ki jim bodo v prihodnje koristila pri nadaljnjih življenjskih korakih. Udeleženci konference bodo ob izobraževalnem delu spoznavali še ljudi iz različnih kulturnih ozadij, Slovenijo ter samo mesto Maribor.«

 

Organizatorji so na letošnjo konferenco sprejeli 60 udeležencev in 37 držav, med drugimi tudi iz Čila, Indonezije, Jordanije, Šrilanke, Sudana, Filipinov in Brazilije. Skozi celotno zgodovino konference je rdeča nit medkulturno povezovanje in iskanje skupnih točk v vizijah mladih.

 

Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji. Med udeleženci vsako leto odličen odziv predstavlja tudi učenje slovenskega jezika.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Delavnice in predavanja:

 

Show your image – Create your personal brand

V poslu in na trgu dela je konkurenca vedno večja, od povprečnosti do uspeha pa nas pogosto loči le majhen korak. V tej delavnici bodo imeli študentje moč spoznati, kaj je potrebno, da stopimo iz povprečja in si v poslu in na trgu dela pridobimo več možnosti. Udeleženci delavnice bodo spoznavali pomen in moč osebnega trženja v teoriji kot tudi na primerih dobrih praks, spoznali bodo korake osebnega trženja ter se učili identificirati in definirati svoje ključne osebne vrednote. Cilj delavnice je pomagati udeležencem graditi lastno osebno podobo na način, ki jim bo kot osebna blagovna znamka pomagal izstopiti iz povprečja ter lažje pridobiti zaposlitev.

Izvajalka delavnice bo Manja Munda, direktorica Zavoda Ypsilon.

 

Live sustainably - Create from recyclables

Osrednja tema delavnice se dotika okoljskih problemov. S to delavnico želimo participantom predstaviti, kako lahko na kreativen način preoblikujejo stare neuporabne stvari v nove uporabne predmete, namesto da le te zavržejo. Delavnica bo sestavljena iz več delov. V prvem delu bodo udeleženci v okviru okrogle mize razpravljali o temah kot so: recikliranje, ponovna uporaba, socialno podjetništvo, vpliv skupnosti , aktivnih posameznikih itd. Nato bodo sledile različne praktične delavnice recikliranja, kjer bodo najprej ustvarjali manjše predmete za vsakdanjo uporabo, v zadnjem sklopu delavnic pa bo sledila še predelava »večjih« predmetov kot so npr. razni kosi pohištva. Participantom bodo predstavljeni tudi primeri dobrih praks in sorodnih projektov v Mariboru, ki delujejo v smeri trajnostnega razvoja in ponovne uporabe izdelkov.

Izvajalci delavnice bodo mentorji in prostovoljci Zveze prijateljev mladine Maribor.

 

Learn to use Fablab – Create like a pro

Namen delavnice je študentom prikazati delovanje fabrication laboratory-jev (lokacije, kjer je skupnosti omogočen dostop do računalniško krmiljenih orodij, ki počasi postajajo del modernih gospodinjstev) ter študentom omogočiti uporabo aktualne tehnologije (3D tiskalnik, rezalnik folije, laserski rezalnik) s pomočjo katere lahko enostavno spremenijo svojo idejo v izdelek.

Na prvih dveh srečanjih bodo izdelali svoje dizajne in jih digitalizirali ter pretvorili v vektorsko obliko. Tretji dan bodo spoznali 3D tiskalnik in osnove 3D modeliranja. Nato bodo udeleženci svoje dizajne natisnili. Naslednji dan si bodo izdelali škatlice (najraje lončke za svinčnike) in jih izrezali z laserjem (ponovno bodo vkomponirali svoje dizajne). Zadnji dan bodo izdelali dizajne za majice (lahko večbarvne), jih izrezali z rezalnikom folij in nalepili na majice. Ves čas bosta s študenti vsaj dva mentorja, tako da bodo lahko izpeljani vsi projekti do konca.

Izvajalka delavnice bo Katja Horvat, članica Zavoda CITILAB Maribor.

 

Help the economy – Create a business

Delavnica se bo začela s teoretičnim predavanjem, kjer bodo udeleženci spoznali, kako prepoznati težave, ki jih je vredno reševati in okoli njih graditi poslovno idejo. Te poslovne ideje bodo nadgradili s poslovnimi modeli, ki so najbolj primerni za posamezno idejo. Tretji dan delavnic bodo deležni testiranja poslovnih idej, kjer bodo dobili prvi feedback. Temu sledi popravljanje napak, prilagajanje zahtevam na trgu in priprava pitcha, s katerim bodo lahko predstavili svojo poslovno idejo veliko bolj učinkovito.

Izvajalec delavnice bo Aljoša Huber, ki dela na področju podjetništva in poslovnega coachinga za Tovarno podjemov.

 

Take care of your health – Create good habits

Delavnica bo posvečena gibanju, prehrani in zdravju nasploh. Prvi trije termini bodo teoretično obarvani. Participanti se bodo učili, kako delujejo mišice pri vadbi, kaj potrebuje človeško telo za razvoj ter kako pravilno izvajati vadbe. Zadnja dva termina pa bosta predvsem praktična. Participanti bodo s pomočjo dodatnega osebnega trenerja izvedli trening  s športnimi pripomočki in brez. Na koncu delavnic bodo imeli boljše znanje o tem, kako trenirati doma in v fitnesu ter kako se pravilno prehranjevati za boljše doseganje zastavljenih ciljev glede preobrazbe telesa in bolj zdravega načina življenja.

Izvajalka delavnice bo Katarina Uplaznik, licencirana nutricionistka in osebna trenerka.

 

#  #  #