Pri ŠOUM že več kot 20 let pomagajo študentom v stiski, ki jo ti občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah.

(Maribor, 6. april 2021) – Nedavni izsledki raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so pokazali šokantne podatke, da zaradi posledic epidemije vsak četrti študent razmišlja o samomoru. Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že vrsto let študentom v stiski pomaga s Psihološko svetovalnico, v času epidemije se je povpraševanje in število svetovalnih ur občutno povečalo. ŠOUM si bo tudi v prihodnje s svojimi aktivnostmi prizadevala za pomoč študentom v stiski, hkrati pa svoje delovanje usmerjala predvsem v zagotavljanje takšnih pogojev za študij, da do tovrstnih stisk sploh ne bi prihajalo.

Študentski čas je namreč tisto obdobje, ko mladi stopijo na samostojno pot, sklenejo nova prijateljstva, partnerske zveze ter raziskujejo možnosti karierne rasti. Izselitev iz kraja študija nazaj domov, študij na daljavo in s tem povečane težave pri opravljanju obveznosti, nezmožnost opravljanja študentskega dela, ki številnim zagotavlja možnost preživetja, predvsem pa izguba socialnega stika, ki je med mladimi še kako pomembna, so pripeljale do velikih posledic med študenti in mladostniki. Te težave ostajajo zaprte med štirimi stenami, saj je duševna stiska tista o kateri najtežje spregovorimo.

Dejan Glazer, predsednik ŠOUM: »Že ves čas opozarjamo, da so težave študentov premalo slišane. Takoj bomo stopili v stik s pristojnimi institucijami ter tako nemudoma začeli z izvajanjem aktivnosti, ki bodo študentom in dijakom v stiski na voljo. Ne moremo dopustiti, da bi študenti in dijaki v teh trenutkih ostali sami. Kot predsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru ne morem dopustiti, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja COVID 19, vzeli več študentskih življenj kot sam virus!«

Poleg povečanja obsega dela Psihološke svetovalnice, v sklopu katere ŠOUM nudi strokovno pomoč študentom v duševni stiski že več kot 20 let, bodo zaradi alarmantnega stanja na področju duševnega zdravja študentov na ŠOUM nemudoma pričeli s pripravo projekta samopomoči študentom.

V okviru tega bodo s pomočjo sodelavcev ŠOUM in sovrstnikov skušali zagotoviti možnost ponovne vzpostavitve socialnih stikov med študenti in dijaki, kar bo zagotovo zmanjšalo duševne stiske s katerimi se v teh časih soočamo. Preko krovne Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) pa so že poslali zahtevo za takojšnje sestanke s pristojnimi inštitucijami, s katerimi želijo urgentno pristopiti k koordiniranemu in celostnemu reševanju te alarmantne situacije.

Že sedaj se lahko študentje obrnejo na strokovno pomoč, ki deluje v okviru študentske Psihološke svetovalnice. Svetovanja potekajo po dogovoru, mladostniki pa lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova svetovalnica@soum.si. Zaradi trenutnih razmer svetovanja potekajo na daljavo, preko aplikacije Zoom, takoj ko bo možno, bodo pa svetovanja zopet potekala v živo.

#  #  #