Danes in jutri potekajo (digitalni) informativni dnevi za dijake, ki se želijo v prihodnjem letu vpisati na visokošolske zavode. Dijaška in študentske organizacije so ob tem pripravile predstavitve visokošolskih zavodov, ki bodo dijakom v pomoč pri izbiri študija. V pozitivnem duhu pa je potekala 1. seja Sveta Vlade RS za študentska vprašanja.

Ob informativnih dnevih za dijake, ki ob običajnih razmerah potekajo na višje in visokošolskih zavodih, so študentske organizacije, v sodelovanju z Dijaško organizacijo Slovenije (DOS), pripravile pisne in video predstavitve fakultet in univerz, ki bodo dijakom na voljo tudi v prihajajočih mesecih in tako ponudili gradivo, ki jim lahko pomaga pri odločitvi o vpisu. Predstavitve bodo na voljo na spletnih straneh DOS.

V sredo, 10 februarja 2021 pa je potekala 1. seja Sveta Vlade RS za študentska vprašanja, kjer smo predstavniki študentov predstavili številne težave s katerimi se študenti srečujemo že od začetka koronakrize. Glavni poudarek s strani Študentske organizacije Slovenije in predstavnikov stanovalcev študentskih domov je bil na študentskem bivanju. Predvsem težave, ki so se pojavile pri prepovedi bivanja študentov v domovih, prav tako pa smo izpostavili problem pomanjkanja študentskih postelj, ki se je pojavil že pred pojavom Covid-19. Na predlog študentov je bil izglasovan tudi sklep s katerim je svet pozval Vlado RS k odpiranju študentskih domov že v t.i. oranžni fazi, skupaj z odpiranjem visokošolskih zavodov.

Široke podporo s strani vladnih predstavnikov je bil deležen tudi predlog Zakona za urejanje položaja študentov, ki ga je pripravila Študentska organizacija Slovenije. Dogovorili so se, da bodo predlog zakona do naslednje seje, ki bo v prvi polovici meseca marca, skupaj pregledali in se uskladili pri odprtih vprašanjih.

Klemen Peran, predsednik ŠOS: ”Veseli nas, da je Vlada RS prisluhnila študentom in študentske domove odpira z začetkom študijskih aktivnosti v živo, od prihodnjega tedna dalje. Upamo, da se bo epidemiološka slika še naprej izboljševala in da bo študijski proces čim prej v polnosti zaživel v živo. Prav tako nas veselijo pozitivni odzivi predstavnikov ministrstev na predlog Zakona za urejanje položaja študentov, za katerega upamo, da bo prihajajoči generaciji študentov omogočal lažji študij. Bodočim študentom pa ob informativnih dnevih izrekam dobrodošlico. Tudi študentske organizacije se bomo potrudile podati čim več informacij o visokošolskih zavodih in študijskih programih, zato smo v sodelovanju z dijaško organizacijo pripravili predstavitve visokošolskih zavodov, ki bodo dostopne na spletnih straneh DOS. Obenem se bomo s svojimi pobudami še naprej trudili za dostopen in kakovosten študij.

Share This Post!

Najnovejši prispevki

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.