Študenti in šport

Vsi vemo, da je zdrav duh v zdravem telesu ključnega pomena za dolgo in kvalitetno življenje, prav tako pa je poleg zdrave prehrane pomemben tudi šport. Kakršna koli športna aktivnost, pa naj bo to le hoja ali pa kaj bolj ekstremnega, kot je na primer plezanje, napolni naše telo z endorfinom – hormonom sreče.

Verjeli ali ne, če smo srečni, se tudi lažje učimo in pomnimo, kar nam lahko pride prav med študijem. Zato si je vedno, ne glede na zasedenost urnika na faksu, potrebno vzeti čas, da se razgibamo.

Oddelki na ŠOUM pripravljajo kar nekaj dogodkov namenjenih skupinskemu športanju. Oddelek za interesne dejavnosti študentov med izpitnim obdobjem priredi nočni Ski break na Kopah – in pazi to, za samo 10€ dobiš prevoz, obrok in smučarsko karto, Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja pa vsako leto izvede projekt Aktivna študentska pomlad, v sklopu katerega organizirajo pohod na Kalvarijo in Pohorje, hkrati pa študentom pred Štukom ponujajo brezplačno zdravo malico.

Vsi, ki tukaj ne najdete pravega športa zase, poiščite druge ponudnike v Mariboru, vendar ne pozabite povprašati za študentski popust.

Univerzitetna športna zveza Maribor (UŠZM)

Največ aktivnosti za študente ponuja Univerzitetna športna zveza Maribor, ki deluje pod sloganom Zdrava zabava. Za športanje potrebuješ člansko izkaznico. Osnovna rekreacija, ki je za študente brezplačna, poteka v športni dvorani Vrbanska ter vključuje odbojko, košarko, mali nogomet, floorball in namizni tenis. Za študentskemu žepu ugodno ceno pa ponujajo še igranje badmintona, skupinsko vadbo pod vodstvom Bodifita, akrobatiko, ki jo vodi društvo GrabIt, različne borilne športe in ogromno tečajev, od smučanja in potapljanja do strokovnega tečaja za voditelja čolna.

Po ugodnejše “študentske” karte

Na info točki Zdrave zabave ponujajo tudi cenejše smučarske karte ter karte za bazene, fitnese, savne in masaže. Pri njih si lahko ugodno izposodite smučarsko ali boardersko opremo, na voljo pa je tudi brezplačna izposoja koles MBajk. Zdrava zabava vsako leto pripravi tudi več brezplačnih množičnih športnih prireditev, namenjenih promociji športa. V oktobru poteka ZZ festival športa, na katerem lahko preizkusite različne športne aktivnosti, dvakrat na leto je predvsem za pripadnice ženskega spola organiziran Maraton aerobike, izziv s 455 stopnicami do cilja predstavlja Tek na Kalvarijo, tik pred poletnimi počitnicami pa rolerji zasedejo mestne ulice na ZZrolanem mestu.