Zabava in kultura

Tudi zabava in kultura sta pomemben del študentskega časa. Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru (ŠOUM) se zavedamo, da študentje med študijskim letom potrebujejo tudi sprostitev, zato zanje pripravljamo vsebine in dogodke, ki jim omogočajo, da prosti čas kar najbolj izkoristijo.

Oddelek za interesne dejavnosti ŠOUM organizira tako zabavne kot tudi kulturne projekte, študentje pa lahko ugodnosti koristijo tudi pri drugih organizatorjih, ponudnikih in izvajalcih kulturnih vsebin.

Oddelek za interesne dejavnosti študentov ŠOUM na ŠTUK-u za študente pripravlja veliko zabavnih vsebin, med katere uvrščamo Prvi študentski torek, Brucovanje, Kostanjev žar, Študentsko martinovanje, Winter is Coming, Pustovanje ter vsem dobro znane in tradicionalne Lampiončke. Ti dogodki so namenjeni predvsem zabavi in sprostitvi, saj je tudi to del študentskega življenja. Z znanimi in kvalitetnimi glasbenimi izvajalci poskrbimo za odklop od študentskih obveznosti, predvsem pa je namen takšnih dogodkov tudi druženje in sklepanje novih prijateljstev.

Vse ni samo zabava

 V sklopu dogodka Martinovanje tako organiziramo tudi Drinkologijo, s katero želimo študentom omogočiti spoznavanje različnih alkoholnih pijač in njihove pridelave ter postopek degustacije. Na tak način študentje spoznavajo kulturo pitja alkoholnih pijač. S tradicionalnimi prazniki pa povežemo tudi druge dogodke. Takšna sta Winter is Coming, ki se odvija v času pred božičnimi in novoletnimi prazniki ter kjer študente tudi obdarimo z majhnimi darilci, kot je za ta čas značilno, in Pustovanje, s katerim poskušamo tudi mi pregnati zimo.

Poleg dogodkov zabavne narave pa ŠOUM skrbi tudi za kulturno udejstvovanje študentov. Dogodki kulturne narave so Četrtkovi večeri kulture, Šourock, Komični četrtki in Glasbeno-literarni večeri. Četrtkovi večeri kulture vsako pomlad v dvorano ŠTUK-a pripeljejo dve ali tri znane slovenske predstave, Komični četrtki pa s stand-up nastopi med študente prinašajo smeh ob začetku študijskega leta in pred začetkom zimskega izpitnega obdobja.

Šourock je glasbeni natečaj, s katerim se trudimo študentskim in dijaškim glasbenim skupinam pomagati pri preboju na slovensko glasbeno sceno, Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM pa v sklopu Glasbeno-literarnih večerov pred Univerzitetno knjižnico Maribor (UKM) med študente vnaša mešanico glasbe in literature, predvsem poezije, s čimer pripomore k večji kulturni izobraženosti študentov in večjemu pomenu UKM za študente.

Študentje pa se lahko kulturno udejstvujejo tudi drugje v Mariboru, pri čemer lahko vstopnice za predstave, koncerte in podobno kupijo po ugodni ceni s študentskim popustom.