Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM

Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja študentov ŠOUM izvaja študentsko politiko in izvaja projekte na področju socialnih in zdravstvenih vprašanj ter skrbi za razvoj študentske solidarnosti. Aktivnosti oddelka so usmerjene predvsem na področja zaposlovanja mladih, štipendijske politike, študentskega dela, študentskega bivanja, študentske subvencionirane prehrane, zdravja in zdravstvenega zavarovanja študentov, družbene solidarnosti in odgovornosti ter na področje študentskih družin in študentov invalidov. Skozi celo leto pa organizirajo tudi veliko zanimivih projektov.

Projekti Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM

Večerja v temi

Gre za projekt, preko katerega je študentom omogočena edinstvena izkušnja večerje v temi. Udeleženci imajo možnost izostritve svojih čutov ter možnost okušanja na bolj poglobljen način. Večerja vsebuje interaktiven spremljevalni program, ki udeležence popelje čez trihodni meni. Hrana vsebuje različne dodatke, teksture hrane, saj je eden izmed ciljem, da udeleženec ugotovi kaj je. Sicer ideja večerje v temi prihaja iz tujine, smo pa prepričani, da bo navdušila tudi tebe!

Študentska krvodajalska akcija

Projekt Študentski krvodajalski teden izvajamo skupaj z ŠOU v Ljubljani, ŠOU Primorska in Zveza študentskih klubov Slovenije (ŠKIS) dvakrat letno po celi Sloveniji. Projekt se izvaja v jesenskem in spomladanskem obdobju.

Študentsko krvodajalsko akcijo – “Častim pol litra” v Mariboru organiziramo v sodelovanju z Rdečim križem, UKC Maribor, Društvom študentov medicine Maribor idr. Študente pozovemo k darovanju krvi, spodbujamo k prostovoljstvu in solidarnosti, v zahvalo pa vsak krvodajalec simbolično dobi darilce ter malico. Akcija je dvodnevna, prvi dan poteka v dvorani Štuk-a, drugi dan pa v prostorih UKC Maribor.

Okoljevarstvo – Mesec brez svinjarije

Projekt Mesec brez svinjarije Oddelke za socialna in zdravstvena vprašanja pripravlja na tematiko okoljevarstva. V sklopu projekta želimo študentom pobližje predstaviti Zero Waste tematiko, to je življenje brez oziroma z manj odpadkov. Celotni projekt je sestavljen iz dveh delov, in sicer iz dela namenjenega ozaveščanju o tematiki na družbenih omrežjih in projekta Tržnica brez svinjarije.

V prvem delu preko družbenih medijev objavljamo komične videoposnetke, ki poudarjajo pomembnost tematike  in infografike z nasveti, kako zmanjšati količino vsakodnevnih odpadkov. Celotni projekt pa se zaključi s projektom Tržnica brez svinjarije, ki študentom predstavi načine kako varovati okolje in zmanjšati količino odpadkov pri vsakodnevnih opravilih.

Aktivna študentska pomlad

Pri projektu Aktivna študentska pomlad se prepleta več dogodkov, s katerimi študente spodbujamo h gibanju, k aktivnemu življenjskemu slogu in zdravemu prehranjevanju. V sklopu projekta se lahko izvajajo različne aktivnosti.

ŠTUDENTSKI NOČNI POHOD NA KALVARIJO – več sto študentov se odpravi na eno najbolj priljubljenih točk za rekreacijo v Mariboru – Kalvarijo – na vrh katere vodi 455 stopnic. Po vrnitvi z vrha pa pri vznožju študente čaka še osvežitev in zdrav prigrizek.

ŠTUDENTSKI POHOD NA POHORJE – Z organiziranim prevozom se odpravimo do vznožja Pohorja, na vrhu študente za nagrado pričaka zdrav prigrizek, spust v dolino pa ima še adrenalinski pridih.

ŠTUDENT, KUHAJ SAM – Ker se večina študentov slej kot prej naveliča študentskih bonov in želi poizkusiti nove okuse, vam omogočimo, da se v delavnici VSGT naučite pripraviti zdrave in okusne obroke, katere boste lahko pripravili kar v kuhinjah svojih študentskih domov.

MARIBOR SKOZI SELFIE – Na zabaven način lahko študentje še bolj spoznajo Maribor. Preko različnih zanimiv nalog in izzivov pa hkrati odkrijejo glavne točke štajerske prestolnice.

ŠPORTNE AKTIVNOSTI – Spodbujanje zdravega, aktivnega načina življenja skozi šport. Zdrav duh v zdravem telesu!

Psihološka svetovalnica

Namen projekta je pomagati študentom v stiski, zato organiziramo individualna psihološka svetovanja, ki študentom pomagajo odkriti bistveno težavo ter jo s pomočjo nasvetov psihologinje in terapije čim prej odpraviti.

Pomoč študentom invalidom

Študentom invalidom želimo čim bolj olajšati študij, zato izvajamo projekt Pomoč študentom invalidom. V ta projekt je vključena tako brezplačna učna pomoč, kot tudi sofinanciranje učnih pripomočkov, bivanja, prevoznih storitev ipd.

Več informacij o pomoči najdete pod razdelkom “ŠTUDENTI INVALIDI”, lahko pa tudi obiščete spletno stran Društva študentov invalidov Slovenije ali nas kontaktirate na  sociala@soum.si

Pomoč starejšim in invalidnim občanom MOM

 Pri projektu v sodelovanju s Centrom za pomoč na domu in Društvom upokojencev Maribor Tabor pomagamo starejšim ter invalidnim občanom pri različnih domačih opravilih. V jesenskem času tako urejamo okolico hiš, pripravljamo drva in pomagamo pri čiščenju notranjih prostorov. V zimskem času pa predvsem čistimo sneg z dvorišč. V spomladanskem času urejamo okolico, okopavamo vrtove in pomagamo pri ostalih gospodinjskih opravilih ter čiščenju notranjih prostorov

Študentska delovna brigada

Študentska delovna brigada je največji študentski prostovoljni projekt mladih v Sloveniji, ki bo letos potekal že 22. leto zapored. Vse skupaj se je začelo leta 1999, ko je idejni vodja projekta Zoran Kačičnik zbral ekipo študentov in šel pomagat po katastrofalnem potresu v Bovec.

Vsako leto lokacijo zberemo na podlagi več kriterijev: če se je v kraju zgodila kakšna naravna nesreča, če je kraj demografsko ali socialno šibkejši, če je kje na periferiji ipd. Pomaga se pri najrazličnejših opravilih, za katere se predhodno dogovorimo z lokalno skupnostjo. Delovišča so zelo raznolika in so v večji meri družbeno koristna.

Dobrodelnost (kino, palačinke, družabne igre, »srečelov« …)

V okviru celoletnega projekta Dobrodelnost poteka kampanja “Rabim te!”, v sklopu katere izvajamo več manjših projektov, kot so: Dobrodelne palačinke, Večeri družabnih iger, Kino pod zvezdami, Dobrodelni “srečelov”, Dobrodelni KUD koncert…

Na teh dogodkih s študenti zbiramo dobrodelne prispevke. Po vseh dogodkih v koledarskem letu še ŠOUM doda določen znesek in tako skupno vsoto predamo Študentskim domovom UM. Ti s sredstvi pomagajo socialno najbolj ogroženim študentom, ki imajo težave pri kritju stroškov bivanja v študentskem domu. Študenti tako s prispevki pomagajo najbolj ogroženim vrstnikom in jim s tem omogočijo dostojnejše in bolj kakovostno življenje tekom študija.

Božiček

V sodelovanju s Klubom študentskih in dijaških družin Maribor vsako leto izvedemo božično obdarovanje otrok študentskih in dijaških družin. V dogodek je vključena predstava, obdarovanje, animacijski program in pogostitev za starše in otroke.

SOCIALNA IN
ZDRAVSTVENA  VPRAŠANJA

INTERESNE
DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV

UNIVERZITETNA
POLITIKA IN IZOBRAŽEVANJE

 MEDNARODNO
SODELOVANJE

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.