Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM

Delo oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje zajema vsebinsko in projektno delo. Vsebinsko smo aktivno vključeni v visokošolsko vsebino in zakonodajo ter smo na voljo študentom za reševanje vseh morebitnih vprašanj in težav, s katerimi se srečajo tekom študija. Projektno delo je usmerjeno v izobraževanje študentov Univerze v Mariboru, s čimer povečujemo možnost neformalnega izobraževanja, ki študentom olajša prehod iz študijskih let do zaposlitve. Največji projekt oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje je tutorstvo ŠOUM, ki deluje na številnih fakultetah Univerze v Mariboru.

Projekti oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje

Tutorstvo je projekt ŠOUM, ki se je začel leta 2003 z vpeljavo sistema tutorstva na takratni Fakulteti za gradbeništvo. Trenutno pod ŠOUM-ovim okriljem študenti tutorji delujejo na: Ekonomsko poslovni fakulteti, Pravni fakulteti, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteti za strojništvo, Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Filozofski fakulteti, Fakulteti za naravoslovje in matematiko in Fakulteti za organizacijske vede. Projekt temelji na solidarnostni pomoči starejših študentov svojim mlajšim kolegom.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje je za vse študente fakultet, ki spadajo pod okrilje tutorstva, pripravil spletno platformo, kjer najdete vse potrebno za uspešno opravljanje študijskih obveznosti. Poleg skupnih informacij in predstavitve Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje, boš tam našel kontakte tutorjev, spisek uradnih ur, dogodkov, zanimivih razmišljanja kolegov in nadvse pomembne zapiske! Spletna stran je osrednje orodje preko katerega se lahko študentje prijavljajo na dogodke, zato so tam zbrani tudi vsi opisi ter potrebne informacije.

V kontakt z nami lahko stopite tudi prek socialnih omrežij, kjer boste našli veliko spodbudnih misli in nasvetov glede študija.

https://www.facebook.com/tutorsoum
https://www.instagram.com/tutorsoum/

Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru se zavedamo, da je odločitev za študij ena najpomembnejših življenjskih odločitev za mlade. Da jim olajšamo odločitev, si na različne načine prizadevamo za pravočasno in ustrezno informiranost dijakov o možnostih študija. Med njimi so najpomembnejši informativni dnevi, na katerih bodoče študente osveščamo ne le o možnostih študija, temveč tudi o obštudijskih dejavnostih in dogodkih.

V času informativnih dni študentje na fakultetah delijo priročne letake, ki vsebujejo osnovne informacije za bodoče bruce. Študenti so na voljo tudi za različne informacije in vprašanja.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje se zaveda, kako pomembno je, sploh v mladih letih, širiti obzorja vsakega posameznika. Z namenom neformalnega izobraževanja prirejamo najrazličnejša predavanja, kjer lahko študenti prisluhnejo znanim uspešnim obrazom in spoznajo aktualne tematike.

V študijskem letu 2022/23 so se študenti imeli možnost podučiti o načrtovanju kariere, umetni inteligenci in njenem vplivu na naša življenja ter eni izmed trenutno najbolj iskanih tehnik komuniciranja v svetu, nevrolingvističnem programiranju. Leto pred tem smo skušali študentom s predavanjem Ena, dva, tri diploma! olajšati pisanje zaključnega dela, ki predstavlja marsikomu velik zalogaj. Poleg tega so uspešni Slovenci na enem izmed predavanj spregovorili o upravljanju osebnih financ ter pravilih in strategijah investiranja za začetnike.

Z udeležbo na predavanjih študenti pridobijo znanje iz širokega spektra vsebin in na ta način krepijo tudi ostala za življenje uporabna področja.

Ko študenti zaslišimo besedo Univerzitetna knjižnica Maribor, se velikokrat spomnimo na izpitno obdobje, kar ustanovi daje nekoliko negativen prizvok. Zato smo se v sodelovanju z UKM odločili, da priredimo nekoliko drugačen dogodek, ki bo študente pritegnil in na zabaven način pokazal pomembnost in delovanje UKM-a.

Dogodek je prvič potekal leta 2017 in sicer potekal pod arkadami UKM-a, kjer sta se  člana skupine Mi2, Tone Kregar in Jernej Dirnbek, predstavila v malce drugačni luči. S predstavitvijo knjige »Pevci pozabljenih pesmi« katere avtor je Jernej Dirnbek, ter kasneje z glasbeno – literarno točko »Mi2 pišema poezije«, sta pripomogla k večji kulturni izobraženosti študentov ter dvignila pomen UKM za študente. Dogodek je bil ponovno izvedel v letu 2018, takrat je pod arkadami UKM odmevala glasba Adija Smolarja. Še leto kasneje smo imeli priložnost prisluhniti glasbi in poeziji hkrati, saj se nam je pridružil uigran dvojec v sestavi Ditka in Feri Lainšček.

Oktobra 2021 se je izvedel že četrti Glasbeno – literarni večer pod arkadami UKM in sicer smo lahko prisluhnili branju Toma Vebra in koncertu Emkeja. V začetku študijskega leta 2022/23 sta se nam v gosteh pridružila Jernej Dirnbek-Dimek in Davor Klarič, kjer sta nam z umetniško-kulturnim programom pričarala fantastičen večer.  Jeseni 2023 pa smo se odločili za drugačen pristop in povabili glasbenika Tilna Artača in Klemna Bračka. Ob imitaciji znanih osebnosti, kot so Donald Trump, Robert Golob, Svetlana Makarovič, Vili Resnik, Peter Lovšin in še mnogi drugi, sta koncert zaključila z odličnim glasbenim nastopom violine in violončela.

Trivia Night je že tradicionalen projekt Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje, ki je svoje mesto pod soncem oziroma pod umetnimi lučmi, našel v prostorih Štuka. Gre za dinamičen kviz, kjer ekipe tekmujejo med seboj. Ekipe se pomerijo v splošnem znanju, ki vključuje vsa področja življenja. Namen dogodka je združiti zabavo in izobraževanje udeležencev, ki se skozi tekmovalni duh spopadajo z različnimi izzivi in hkrati širijo svoje znanje.

Za dodatno motivacijo na tekmovanju in spodbujanje tekmovalnega duha, prve tri ekipe prejmejo praktične nagrade.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje večkrat letno organizira tudi krajša izobraževanja, preko katerih študenti Univerze v Mariboru lahko pridobijo koristne veščine. Med majem in junijem 2019 je potekal tečaj digitalne fotografije, pod mentorstvom fotografa Marjana Laznika. V začetku novembra 2019 pa so študenti imeli možnost, da izoblikujejo veščine bralnega razumevanja na tečaju hitrega branja, pod mentorstvom gospe Sonje Peklenik.

SOCIALNA IN
ZDRAVSTVENA  VPRAŠANJA

INTERESNE
DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV

UNIVERZITETNA
POLITIKA IN IZOBRAŽEVANJE

 MEDNARODNO
SODELOVANJE

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.