Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje ŠOUM

Delo oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje zajema vsebinsko in projektno delo. Vsebinsko smo aktivno vključeni v visokošolsko vsebino in zakonodajo ter smo na voljo študentom za reševanje vseh morebitnih vprašanj in težav, s katerimi se srečajo tekom študija. Projektno delo je usmerjeno v izobraževanje študentov Univerze v Mariboru, s čimer povečujemo možnost neformalnega izobraževanja, ki študentom olajša prehod iz študijskih let do zaposlitve. Največji projekt oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje je tutorstvo ŠOUM, ki deluje na številnih fakultetah Univerze v Mariboru.

Projekti oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje

Tutorstvo je projekt ŠOUM, ki se je začel leta 2003 z vpeljavo sistema tutorstva na takratni Fakulteti za gradbeništvo. Trenutno pod ŠOUM-ovim okriljem študenti tutorji delujejo na: Ekonomsko poslovni fakulteti, Pravni fakulteti, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, Fakulteti za strojništvo, Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Filozofski fakulteti, Fakulteti za naravoslovje in matematiko in Fakulteti za organizacijske vede. Projekt temelji na solidarnostni pomoči starejših študentov svojim mlajšim kolegom.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje je za vse študente fakultet, ki spadajo pod okrilje tutorstva, pripravil spletno platformo, kjer najdete vse potrebno za uspešno opravljanje študijskih obveznosti. Poleg skupnih informacij in predstavitve Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje, boš tam našel kontakte tutorjev, spisek uradnih ur, dogodkov, zanimivih razmišljanja kolegov in nadvse pomembne zapiske! Spletna stran je osrednje orodje preko katerega se lahko študentje prijavljajo na dogodke, zato so tam zbrani tudi vsi opisi ter potrebne informacije.

Na spletni strani TutorŠOUM boste prav tako našli brošure TUTORial, ki jih naš oddelek skupaj s tutorji osmih fakultet izdaja dvakrat letno z namenom, da bi študentom približali tutorstvo, predstavili oddelek ter fakultete, ki delujejo pod njim.

V kontakt z nami lahko stopite tudi prek socialnih omrežij, kjer boste našli veliko spodbudnih misli in nasvetov glede študija.

https://www.facebook.com/tutorsoum
https://www.instagram.com/tutorsoum/

V sodobnem času je treba za uspešno kariero narediti nekoliko več in s tem stopiti iz povprečja. To je jasno tudi ekipi ŠOUM, ki je leta 2018 organizirala prvo celodnevno študentsko konferenco Sodobni trg dela in mi na njem. Udeleženci študentske konference so imeli priložnost sodelovati na delavnicah mehkih veščin, spoznati tehniko NLP in poslušati predavanja iz “realnega” življenja – Zgodbe uspeha: Pokica ter predavanje “Kako se vstopiti na trg dela po končanem študiju”, svoj pogled na svet pa so lahko delili z nami na okroglih mizah pod naslovom “Kaj hočete od nas?” in “Ali so kriptovalute res edina prihodnost?”.

Druga izvedba je postregla z naslovom Življenje po faksu – si pripravljen?: Na konferenco smo povabili različne goste/strokovnjake, ki so predstavili področja za katera menimo, da so pomembna za življenje po fakulteti, ko študentje vstopimo v poslovni svet.  Spoznali smo prednosti ter pasti poslovnega tempa življenja in kako se otresti stresa in izgorelosti, spoznali smo osnove poslovnega bontona in se naučili funkcionalne pismenosti. Na voljo pa sta bili tudi dve interaktivni delavnici s področja mehkih veščin.

3. Študentska konferenca Ključ uspeha je bila zaradi epidemioloških razmer izvedena online. Gostje so bile tri uspešne podjetnice, Adrijana Dimec, Nina Gaspari in Ema Koselj , ki so predstavile svojo poslovno pot.

Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru se zavedamo, da je odločitev za študij ena najpomembnejših življenjskih odločitev za mlade. Da jim olajšamo odločitev, si na različne načine prizadevamo za pravočasno in ustrezno informiranost dijakov o možnostih študija. Med njimi so najpomembnejši informativni dnevi, na katerih bodoče študente osveščamo ne le o možnostih študija, temveč tudi o obštudijskih dejavnostih in dogodkih.

V času informativnih dni študentje na fakultetah delijo priročne brošure ali letake, ki vsebujejo osnovne informacije za bodoče bruce. Študenti so na voljo tudi za različne informacije in vprašanja.

Znanje tujih jezikov je v sodobnem času postalo nepogrešljivo in je skoraj nujno za uspešno delovanje v poslovnih okoljih. Tako smo se na Oddelku za univerzitetno politiko in izobraževanje odločili, da bomo ponudili študentom možnost izobraževanja na področju tujih jezikov. Študentje so se te priložnosti razveselili in tako zapolnili vse tečaje tujih jezikov, ki smo jih izvajali. Do sedaj so se izvedli že številni tečaji: nadaljevalni tečaj nemščine ter začetna tečaja španščine in ruščine. Različne jezikovne tečaje zaradi pomembnosti le teh, izvajamo vsako leto.

Ko študenti zaslišimo besedo Univerzitetna knjižnica Maribor, se velikokrat spomnimo na izpitno obdobje, kar ustanovi daje nekoliko negativen prizvok. Zato smo se v sodelovanju z UKM odločili, da priredimo nekoliko drugačen dogodek, ki bo študente pritegnil in na zabaven način pokazal pomembnost in delovanje UKM-a.

Dogodek je prvič potekal leta 2017 in sicer potekal pod arkadami UKM-a, kjer sta se  člana skupine Mi2, Tone Kregar in Jernej Dirnbek, predstavila v malce drugačni luči. S predstavitvijo knjige »Pevci pozabljenih pesmi« katere avtor je Jernej Dirnbek, ter kasneje z glasbeno – literarno točko »Mi2 pišema poezije«, sta pripomogla k večji kulturni izobraženosti študentov ter dvignila pomen UKM za študente.

Dogodek je bil ponovno izvedel v letu 2018, takrat je pod arkadami UKM odmevala glasba Adija Smolarja. Še leto kasneje smo imeli priložnost prisluhniti glasbi in poeziji hkrati, saj se nam je pridružil uigran dvojec v sestavi Ditka in Feri Lainšček.

Oktobra 2021 se je izvedel že četrti Glasbeno – literarni večer pod arkadami UKM in sicer smo lahko prisluhnili branju Toma Vebra in koncertu Emkeja.

Trivia night je že tradicionalen projekt Oddelka za univerzitetno politiko in izobraževanje, ki je svoje mesto pod soncem, oziroma pod umetnimi lučmi, našel v prostorih Štuka. Najbrž je koncept trivie vsem dobro poznan, a vseeno; gre za kviz, kjer ekipe preverjajo splošno znanje, iz sveta znanih, zgodovinske zanimivosti. V zadnjih dveh letih smo se podali »Nazaj v šolske klopi«, »Okrog po svetu«, se pomerili v »Gurmanskem spopadu«, se zabavali na filmski trivii, raziskovali smo Slovenijo ter prav tako Evropo. Zadnja Trivia night, ki ga je UPI organiziral je potekal decembra leta 2021 in je imel prav posebno tematiko. Bruci in izkušeni univerzitetni mački, so preverjali svoje znanje na Trivia night – Vse kar zadane.

Oddelek za univerzitetno politiko in izobraževanje večkrat letno organizira tudi krajša izobraževanja, preko katerih študenti Univerze v Mariboru lahko pridobijo koristne veščine. Med majem in junijem 2019 je potekal tečaj digitalne fotografije, pod mentorstvom fotografa Marjana Laznika. V začetku novembra 2019 pa so študenti imeli možnost, da izoblikujejo veščine bralnega razumevanja na tečaju hitrega branja, pod mentorstvom gospe Sonje Peklenik.

V mesecu decembru 2021 je bilo preko ZOOM-a izvedeno predavanje z naslovom “Ena, dva, tri – Diploma!”, na katerem so bile predelane teoretične osnove pisanja diplomske naloge. Na predavanju je bilo govora o izbiri diplomske naloge, izbiri mentorja, odnosu mentorja in študenta ter lektoriranju.

SOCIALNA IN
ZDRAVSTVENA  VPRAŠANJA

INTERESNE
DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV

UNIVERZITETNA
POLITIKA IN IZOBRAŽEVANJE

 MEDNARODNO
SODELOVANJE

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.