Oddelek za interesne dejavnosti študentov ŠOUM

Oddelek  sestavlja ekipa študentov, ki skozi celotno študijsko leto skrbi za prosti čas svojih sovrstnikov. Oddelek vsakič znova skuša z novimi idejami organizirati čim bolj zanimive, drugačne in sproščene projekte za študente. Tako v vsakem študijskem letu organizira več različnih projektov od družabnih, kulturnih, zabavnih in sproščujočih.

Projekti oddelka za interesne dejavnosti študentov

Eden od osrednjih projektov oddelka za interesne dejavnosti študentov so vsem znani Lampiončki. Vsako pomlad Študentska organizacija Univerze v Mariboru organizira Lampiončke. Praviloma na “Dan študentov Univerze v Mariboru” potekajo tradicionalne Lampiončkove igre, kjer se ekipe študentov pomerijo v različnih zabavnih spretnostih. Vrhunec študijskega leta pa predstavlja večerno dogajanje, ki se preseli na oder in poteka pred samimi poletnimi počitnicami. Za zabavo poskrbijo različni glasbeni izvajalci. Lampiončki so z leti prerasli v pravi študentski praznik, ki vsako leto privabi množice študentov in se ga študentje spominjajo še dolgo po končanem študiju.

ŠOUROCK je največji in najbolj uveljavljen natečaj za mlade študentske in dijaške glasbene rock skupine v Sloveniji, ki ga vsako leto izvaja Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v dvorani Študentskega kulturno-prireditvenega centra ŠTUK. Odlikujejo ga predvsem strokovna in zavzeta ekipa, pristen »rockovski« duh, skrb za mlade bende, njihovo prihodnost in kakovosten razvoj slovenskega glasbenega prostora nasploh, spoštovanje ustvarjalcev avtorske glasbe in spodbujanje povezovanja ter izmenjevanja izkušenj med mladimi talentiranimi glasbeniki.

Glavni namen natečaja

Pomagati mladim skupinam pri preboju na slovensko glasbeno sceno. Natečaj ima že dolgoletno tradicijo in vsako leto raste z novimi idejami in z novimi sodelovanji. Slogan natečaja je »V živo je živo«, ker cenimo in podpiramo pomen žive glasbe ter vseh, ki jo izvajajo.

Prvi študentski torek je namenjen pozdravu novega študijskega leta na ŠTUK-u. Vedno se potrudimo, da na ŠTUK-ov oder pripeljemo vrhunske glasbene skupine, ki nas dobro ogrejejo za dogajanje, ki bo sledilo v študijskem letu. Prav tako pa se potrudimo, da imamo za naše obiskovalce pripravljene zabavne igre ali pa kakšno drugo aktivnost, ki bodo še največje skeptike prepričale, da so študentski torki na ŠTUK-u najboljši!

Tradicionalna zimska čaga je najlepši del zaključevanja koledarskega leta v študijskem mestu. Na zadnji študentski torek pred bližajočimi se prazniki obdarimo študente z dobro zabavo ne glede na to, kako pridni so bili. Božiček pripravi tudi manjša darilca, za nepozaben zaključek leta pa je s popularnimi bendi odlično poskrbljeno.

Gre za sklop treh kulturnih večerov, namenjenih študentom. Preko raznolikih in pestrih predstav vsako leto poskrbimo tudi za kulturno-zabavne dogodke. V dvorani ŠTUK gostimo zveneča imena slovenskega humorja, ki z dozo smeha in pozitive vsako leto poskrbijo za odlično vadbo za trebušne mišice.

Ves čas študija se priležeta sprostitev in smeh, zato skozi celotno študijsko leto pripravljamo Komične četrtke. Kulturno in komično obarvani četrtki potekajo v kavarni, atriju ali na terasi ŠTUK in so namenjeni druženju ter razvedrilu. Z izbiro odličnih, pa tudi še neuveljavljenih stand-up komikov in različnimi tematikami zajamemo prav vse okuse. Vsako leto poskrbimo, da vas nasmejijo do solz. Smeh je namreč pol zdravja.

Štajersko novo leto, kot se z drugimi besedami reče martinovanju, je pomemben praznik. Takrat se mošt spremeni v vino, študentje pa na polno zažurajo na Študentskem martinovanju. S koncertom znanih glasbenikov na Štuku večer doseže vrhunec, množica pa poje in pleše. Zdravje Martinu, študentom pa vino!

Ski Break je ena izmed najboljših zimskih sprostitev med izpitnim obdobjem. Namenjena je vsem študentom, ki imajo radi zimske aktivnosti, kot sta smučanje in bordanje, ter sneg. Športna aktivnost se začne s kratkim potovanjem na smučišče Kope, kjer se odvija nočna smuka. Po nočni smuki sledi odlična malica in pa druženje v »zašvicanih« pancerjih. Zgodbe z nočne smuke pa ne odsmučajo nikamor, saj te spomine hraniš večno.

Kostanjev žar je brez dvoma eden največjih kostanjevih piknikov v Mariboru, ki podira rekorde. Mimoidoči si lahko privoščijo brezplačen kostanj, ekipe študentov pa se pomerijo v peki kostanjev. Vse, kar je treba, je, da se z ekipo prijaviš in odkriješ najboljšega peka kostanjev v sebi. Za žar, kostanje, drva in ostale potrebščine poskrbimo mi. Sestavi ekipo in se nam pridruži!

Drinkologija je dogodek, namenjen vsem študentom, ki jih zanima kultura pitja alkoholnih pijač. Na dogodku študentje spoznajo postopek pridelave določene pijače, spoznajo različne vrste in postopek degustacije. Dogodek poteka v sklopu Študentskega martinovanja, kjer študentom po ekskluzivni ceni ponudimo različne alkoholne pijače pod strokovnim vodenjem.

Ker se na ŠOUM zavedamo, da je prehod iz srednje šole na fakulteto precej zahteven, že vrsto let brucem na prvi študijski dan delimo informativne mapice. Mape delimo na INFO točkah na na ŠOUM-u ter ŠTUK-u, v njih pa se skrivajo pomembne informacije, ki pridejo brucem še kako prav. Delijo jih naši ŠOUM informatorji, ki so že dobro usposobljeni v študentskem življenju, zato jim lahko zastavite tudi kakšno vprašanje in  z veseljem vam bodo pomagali.

Na dan študentov, po končanih Lampiončkovih igrah, se na Štuku odvije prava študentska veselica, kjer so nas v preteklosti že zabavali Gadi, Poskočni muzikanti in Avseniki.

SOCIALNA IN
ZDRAVSTVENA  VPRAŠANJA

INTERESNE
DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV

UNIVERZITETNA
POLITIKA IN IZOBRAŽEVANJE

 MEDNARODNO
SODELOVANJE

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.