Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM

Poslanstvo oddelka za mednarodno sodelovanje ŠOUM je informiranje mariborskih študentov o njihovih možnostih za odhod v tujino ter informiranje tujih študentov o njihovih možnostih pri nas v Mariboru. Oddelek organizira in izvaja projekte ter aktivnosti, s katerimi želimo slovenske študente ozavestiti o pomenu vključevanja v izobraževalne aktivnosti na mednarodnem področju ter jih vzpodbuditi k lastni vključitvi v katero izmed aktivnosti oz. za odhod na mobilnost v tujino. Tujim študentom, ki so se odločili preživeti študijski semester pri nas, pa z raznimi dogodki in uradnimi urami želimo omogočiti čim lažji prehod v novo okolje ter jim predstaviti različne možnosti za preživljanje prostega časa v Mariboru ter na splošno v Sloveniji. Pomembne naloge oddelka za mednarodno sodelovanje so tudi podpora in združevanje mednarodnih organizacij na lokalnem območju, uveljavljanje politike ŠOUM na mednarodnem področju ter zastopanje in predstavljanje stališč naše organizacije v okviru mednarodnih evropskih študentskih združenj oz. organizacij.

Projekti oddelka za mednarodno sodelovanje

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjena je študentom iz vsega sveta in vsako leto gosti približno 60 študentov iz več kot 40. držav, kar daje SCiM-u mednarodni in medkulturni pridih. Tematika festivala se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, s katerimi se vsakodnevno srečujejo mladi ter z iskanjem inovativnih rešitev.

Študenti se v dopoldanskih urah udeležijo izbranih delavnic, popoldan pa so deležni spoznavanja Maribora ter drugih kulturnih aktivnosti, kot so pohod na Pohorje, degustacija vina in lov po mestu med mestnimi znamenitostmi. V večernih urah za udeležence pripravimo razne tematske zabave, na katerih se lahko sprostijo ter bolje spoznajo in povežejo. Udeleženci imajo priložnost spoznati tudi Slovenijo, saj jim v dvodnevni ekskurziji med drugim predstavimo Ljubljano, slovensko obalo, kraške jame in Bled. Med udeleženci vsako leto odličen odziv prejme tudi tečaj slovenskega jezika. Prvi SCiM je bil organiziran leta 1996. Od takrat smo razpravljali o različnih temah, ki so bile provokativne in zanimive, reševali smo težave v povezavi z nacionalizmom, mobilnostjo študentov, študentsko nacionalno politiko, imeli smo predavanja o vključevanju visokega šolstva, prihodnosti Evrope, javnega dostopa do izobraževanja, zaposlovanja in brezposelnosti. V zadnjih letih pa se posvečamo predvsem osebnostnemu in kariernemu razvoju ter mladim na ta način pomagamo povečati možnosti zaposlitve.

ŠTUDENT VANDRA je spletni portal oddelka za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Ponuja najrazličnejše informacije v povezavi z odhodom v tujino ter o odhodu na študijsko izmenjavo, prakso in delo. Poleg tega so na enem mestu zbrane informacije o raznih mednarodnih konferencah, poletnih in zimskih šolah ter prostovoljskih organizacijah, med drugim tudi o mednarodnih društvih, ki delujejo na najrazličnejših področjih –  vse od prava, medicine, geografije pa do psihologije in elektrotehnike. Poleg napotkov, kako do štipendije ali drugih oblik financiranja, pa se lahko na spletni strani informirate tudi glede prevoza, nastanitve in zavarovanja v tujini.

Študent Vandra ponuja tudi zbor zapisov študentov različnih študijskih smeri, ki so se sami podali izkusiti tujino. S svojimi prispevki, kjer razkrivajo izkušnje s študijskih izmenjav, ekskurzij, praks, dela, prostovoljstev ali potovanj tako spodbujajo vse dvomljivce, naj se le podajo čez mejo.

Kako v tujino je obširen projekt, s katerim želimo študente seznaniti z različnimi možnostmi odhoda v tujino. Na dogodkih predstavljamo študijske izmenjave, prakse, delo, prostovoljstvo v tujini in mednarodne konference. Pri tem uspešno sodelujemo s številnimi mednarodnimi društvi, ki delujejo na lokalnem ali nacionalnem nivoju. Ti študentom predstavijo formalnosti, ki so pomembne, da je odhod v tujino uspešen, vedno pa v projekt vključimo tudi študente, ki so podobne izkušnje v tujini že doživeli, da sami predstavijo in svetujejo iz prve roke. Projekt se uspešno izvaja že vrsto let, vsako izvedbo pa poskušamo prilagoditi aktualnim potrebam in interesom študentov. Tako smo v okviru projekta organizirali predstavitve mednarodnih društev in organizacij, potopisna predavanja študentov, okrogle mize ter klepete ob kavi.

Na oddelku že vrsto let organiziramo tematske mednarodne večere, s katerimi želimo obiskovalce  »popeljati« v različne države ali pokrajine in predstaviti njihovo kulturo. Vsak tematski večer ima osrednjo temo, okoli katere se vijejo vse ostale aktivnosti. Da bi študenti bolje spoznali državo, je na začetku pripravljeno potopisno predavanje, vodeno s strani popotnika, ki tekom predstavitve najbolje odgovarja na vprašanja kot so, koliko stanejo letalske karte za destinacijo, kje najti najboljšo lokalno hrano, katere dokumente si je pred potovanjem potrebno priskrbeti ipd. Nato sledi pokušina tradicionalne hrane in pijače, da lahko obiskovalci kulinariko tudi okusijo in je ne le opazujejo iz fotografij in posnetkov. V zadnjem delu dogodka so za obiskovalce pripravljene razne delavnice povezane z učenjem jezika, plesa, borilnih veščin, ročnih spretnosti ali katerih drugih tematsko obarvanih delov kulture. Tematski večeri izvedeni v prejšnjih letih so segali vse od tropske Brazilije in revolucionarne Kube do orientalskih kultur in dežele vzhajajočega sonca Japonske.

Na oddelku za mednarodno sodelovanje vsako leto organiziramo tudi študentom časovno in finančno dostopne ekskurzije, v katere vključujemo številne vsebine, ki pa niso samo turistične narave, temveč tudi izobraževalne (npr. študente peljemo v določeno podjetje, kjer so podrobno seznanjeni s proizvodnim procesom, strukturo poslovanja in celostnim delovanjem tega podjetja). Običajno organiziramo dve ekskurziji letno. Prva ekskurzija, katere namen je predvsem obisk bližnjih tujih mest, odetih v praznično vzdušje, se organizira in izvede v decembrskem prazničnem času. Druga, pri kateri pa gre običajno za večdnevno ekskurzijo v malo bolj oddaljene kraje, pa se organizira in izvede pred začetkom izpitnega obdobja, spomladi. Tako so do sedaj imeli študenti priložnost spoznati že kar nekaj evropskih držav, kot so npr. Češka, Avstrija, Švica, Italija, Francija itd.

Vsako leto se za opravljanje Erasmus+ izmenjave ali prakse na UM odloči ogromno tujih študentov, katerim tekom celotnega semestra pripravljamo pester program aktivnosti in jim tako ponudimo dodatne priložnosti za spoznavanje drug drugega in našega mesta.

Spoznavni večer: Na začetku vsakega semestra za tuje študente organiziramo t.i. Welcome party, kjer se že začnejo sklepati nova prijateljstva. Zabavo pa vedno popestrimo z raznimi igrami, bleščicami in seveda odlično glasbo.

Mednarodni večer – Erasmus International Dinner: V vsakem semestru pripravimo, sedaj že tradicionalen dogodek, International Dinner, kjer študentje pripravijo, nato pa tudi poskušajo, raznolike jedi iz vseh koncev sveta. Da dogodku vdihnemo dodaten slovenski pridih, nam študentje folkloristi pomagajo in prikažejo tradicionalne slovenske ljudske plese v slovenskih narodnih nošah.

SOCIALNA IN
ZDRAVSTVENA  VPRAŠANJA

INTERESNE
DEJAVNOSTI ŠTUDENTOV

UNIVERZITETNA
POLITIKA IN IZOBRAŽEVANJE

 MEDNARODNO
SODELOVANJE

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.