Študentsko bivanje

Študentje, ki ste zaradi oddaljenosti doma od kraja študija med tednom prisiljeni bivati v Mariboru (Kranju, Celju in Velenju) imate dve možnosti nastanitve. Prva je, da oddaš prošnjo za sprejem v študentski dom (velja tudi za dijaški dom), druga je najem študentske sobice ali stanovanja pri zasebnikih. Seveda, pa poleg teh naštetih možnosti obstajajo še druge, odvisne od iznajdljivosti in zmožnosti študentov.

BIVANJE V ŠTUDENTSKEM DOMU

ŠTUDENTSKO BIVANJE PRI ZASEBNIKIH

Pomembne informacije in koraki v pogodbi

V primeru najema stanovanja oziroma sobe pri zasebniku moraš paziti na pogoje, ki jih nemalokrat postavlja lastnik stanovanja. Velikokrat se zgodi, da lastniki stanovanj sklenejo s študenti pogodbo v neformalni obliki ali samo ustno, dogovorijo se za plačevanje najemnine »na roko«, velikokrat pa je potrebna tudi varščina za predčasen odhod iz stanovanja ali za poškodovanje inventarja (obraba tal, razbita posoda,…). Študenti so zaradi svojega položaja v slabši poziciji, lastniki stanovanj pa njihovo neizkušenost in mladost izkoristijo.

Zakaj si urediti začasno bivanje in kako?

Začasno prebivališče si lahko enostavno uredite na spletni strani E-uprave ali na upravni enoti kraja začasnega bivanja (kot dokazilo boste potrebovali tudi kopijo najemne oz. podnajemne pogodbe). Potrdilo o začasnem prebivališču vam bo veljalo 1 leto. Po tem obdobju ga morate podaljšati, v kolikor ga potrebujete. Potrdilo o začasnem prebivališču omogoča, da si spremenite naslov za vročanje pošte na začasni kraj bivanja.