Študentska organizacija Slovenije je v luči visokega števila okužb ter velikega deleža študentov in visokošolskega osebja, ki so v karanteni, na višje in visokošolske zavode v Republiki Sloveniji naslovila poziv k bolj fleksibilnemu opravljanju izpitnih obveznosti v prihajajočem izpitnem obdobju. Poziv objavljamo v celoti:

Poziv k lažjem opravljanju izpitnih obveznosti

Spoštovani,

epidemija bolezni COVID-19 dosega nov, doslej nepredstavljiv vrhunec. Število pozitivnih na COVID-19 vsakodnevno presega 5.000, še bolj pa posledično narašča število posameznikov v karanteni. V četrtek, 13. januarja je bilo tako v karanteni že več kot 40.000 učencev in dijakov, kar je 15 % vseh učencev in dijakov. Kljub temu, da v primeru visokošolskega izobraževanja študenti istega letnika študijskega programa niso razumljeni kot ‘mehurček’, zato niso avtomatično v karanteni ob okužbi študenta, je glede na dostopne podatke število novookuženih v prvem tednu leta 2022 najbolj porastlo prav v starostni skupini 15-24 let, kjer je okuženih preko 2.700 na 100.000 prebivalcev (v drugih starostnih skupinah manj kot 2.000).

Ob pričetku zimskega izpitnega obdobja je torej moč pričakovati, da bo v prihajajočem mesecu število okuženih visokošolskih učiteljev ter študentov še naprej naraščalo, še v večjem številu pa bo naraščalo število visokošolskih učiteljev ter študentov v karanteni. Število odsotnih članov visokošolske skupnosti onemogoča običajno izvajanje izpitnih obveznosti, zato študenti pozivamo vse višje- in visokošolske zavode, da izvajanje izpitov v prihajajočem izpitnem obdobju temu prilagodite.

Predlagamo, da se za študente, ki so zboleli za COVID-19 ali pa so zaradi tesnega stika z okuženo osebo v karanteni, omogoči opravljanje izpita ali kolokvija na daljavo ali pa se jim dodeli vsaj dodatni izpitni rok še v tem izpitnem obdobju.

Ponovno pa pozivamo tudi, da visokošolsko osebje prisluhne študentom, ki se zaradi bolezni ali stika z okuženo osebo znajde v stiski pri opravljanju študijskih obveznosti. Študenti želijo študij zaključiti v čim krajšem roku, ob časovnih omejitvah, ki jih poleg obširnih študijskih obveznostih dodatno prinaša epidemija COVID-19, pa pričakujemo več fleksibilnosti tako pri izvajanju predavanj in vaj, kot tudi izpitnih obveznosti.

Share This Post!

Najnovejši prispevki

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.