Študentske organizacije in študentski klubi s sloganom »Častim ½ litra!«, pozivajo vse študente, naj se v čim večjem številu odločijo za darovanje življenjsko pomembne tekočine, ki rešuje življenja.

(Maribor, 6. oktober 2023) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), skupaj s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) in z lokalnimi študentskimi klubi, poziva študente, da se odločijo za darovanje krvi. V Mariboru se bo krvodajalska akcija, pod sloganom »Častim pol litra«, odvijala v dveh dnevih, za dodatno popestritev pa bodo poskrbeli člani Akademskega pevskega zbora Maribor in Akademske folklorne skupine Študent.

Avguštin Erdelji, vodja študentske krvodajalske akcije: »Da na mladih svet stoji želimo in moramo študentje pokazati tudi v tovrstnih akcijah, saj je krvodajalstvo pomemben del naše družbe in nas spremlja skozi celotno življenje. V več kot dvajsetih letih je veliko rednih krvodajalcev postalo ravno preko stika s študentsko krvodajalsko akcijo. Pozivamo vse študente, da se tudi tokratne akcije udeležijo v čim večjem številu, hkrati pa vabimo »bruce«, da se nam letos prvič pridružijo in tudi sami pomagajo reševati življenja.«

Termina študentske krvodajalske akcije v Mariboru:

  • v ponedeljek, 9. oktobra 2023, med 9. in 14. uro

v prostorih Študentskega kulturno-prireditvenega centra Štuk na Gosposvetski

  • v torek, 10. oktobra 2023, med 7.30 in 17. uro

na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Študentje ter ostali, ki bi kri darovali v teh terminih, naj svoj prihod potrdijo in se dogovorijo o uri prihoda na telefonskih številkah Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor: 041 320 796 ali 041 479 242, vsak delovni dan od 7.00 do 15.00. Vsi, ki bodo sodelovali v študentski krvodajalski akciji, bodo prejeli tudi simbolično darilce, ki ga zagotovi ŠOUM, kot se za krvodajalske akcije spodobi bo poskrbljeno tudi za primerno okrepčilo.

Erika Kavaš, dr. med. spec. – vodja procesa zbiranja krvi CTM UKC MB: »V naši državi je naša vizija ohranitev prostovoljnega, neplačanega in anonimnega krvodajalstva ter zagotavljanje samozadostnosti s pripravki s krvjo in z zdravili iz krvi. Za doseganje ciljev moramo izvajati dobro državljansko vzgojo glede pridobivanja novih krvodajalcev. V Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor danes optimalno sodelujemo z mladimi v sodelovanju z Območnimi združenji Rdečega križa (OZRK), da bomo lahko ohranili krvodajalstvo z vsemi vrednotami tudi v prihodnosti. Zbiranje krvi in sistem krvodajalstva naj bo na jesenski krvodajalski akciji ŠOUM presenečenje za mlade ‘KORISTNO S PRIJETNIM’«

Kulturni program

Tokratni študentski krvodajalski akciji se pridružujejo tudi številna znana imena in organizacije. Med drugim se bo akcije udeležil priljubljeni mariborski raper Emkej, v ponedeljek pa bodo na ŠTUK-u potekal tudi zanimiv kulturni program, saj se bodo predstavili plesalci iz Akademske folklorne skupine Študent in pevci Akademskega pevskega zbora Maribor. Tudi njihovi člani se bodo kasneje udeležili same krvodajalske akcije.

V Mariboru akcijo organizira ŠOUM, v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in UKC Maribor.

Najnovejši prispevki