SCiM (Student Conference in Maribor) velja za eno največjih študentskih konferenc v Evropi. Letos se bo odvila že 23. izvedba.

(Maribor, 26. junij 2023) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) od 26. junija do 5. julija gosti že 23. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Konferenca spada med največje tovrstne dogodke v Evropi, na katerem sodeluje okoli 50 udeležencev iz več kot 30-ih držav sveta. Na otvoritvi bodo študente pozdravili predstavniki Mestne občine Maribor in Univerze v Mariboru.

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjen je študentom iz vsega sveta, tematika festivala pa se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, ki pestijo mlade.

V torek, 27. 6. 2023, bo ob 10. uri v prostorih Univerzitetne knjižnice Maribor (Glazerjeva dvorana) potekal uradni sprejem, na katerem bodo udeležence pozdravili Boštjan Klun, predsednik odbora za mednarodno sodelovanje na MO Maribor, Alenka Marušič, predstavnica Univerze v Mariboru in David Bohar, predsednik ŠOUM.

Klemen Zapečnik, sekretar za mednarodno sodelovanje in vodja konference: »Tema letošnje konference, z geslom »Level up« izraža koncept napredka in nadgradnje. Izraz “level up” je pogosto povezan s svetom videoiger, kjer igralci stremijo k izboljšanju svojih spretnosti in doseganju višjih stopenj. S to temo konferenca spodbuja študente, da izpopolnijo svoje znanje in veščine skozi delavnice ter izobraževalne priložnosti. Ob izobraževalnem delu bodo spoznavali še ljudi iz različnih kulturnih ozadij, Slovenijo ter samo mesto Maribor.«

Tudi letos bodo delavnice in predavanja izvajali mariborski študenti, ki so bili izbrani na razpisu, ŠOUM pa jim je v vmesnem času omogočila številna izobraževanja na področju vodenja delavnic.

Tokratne študentske konference se bo udeležilo okoli 50 študentov iz celotnega sveta. Večina jih prihaja iz evropskih držav, hkrati pa med njimi najdemo študente tudi iz ostalih celin, med drugimi iz Egipta, Brazilije, Peruja, Mehike, Turčije in Kolumbije.

Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji. Med udeleženci vsako leto odličen odziv predstavlja tudi učenje slovenskega jezika.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Delavnice in predavanja:

Law and order

Na delavnici se bodo udeleženci naučili sestaviti pogodbo, spoznali svoje potrošniške pravice in se seznanili z osnovami kazenskega prava. Spoznali bodo nekaj nenavadnih zakonov in se naučili, kako se lotiti preprostega pravnega problema.

Break up with your stereotypes

Delavnica bo udeležence poučila o stereotipih – kaj sploh so in kakšni vse obstajajo. Govorili bodo o možnih posledicah, ki jih ti pustijo v naši družbi. Dotaknili se bodo tudi lastnih stereotipov in debatirali o različnih pogledih, ki jih imajo. V duhu spoštljive debate bo delavnica izzvala različna stališča in jih spodbudila, da kritično razmišljajo.

Become a master of relationships

V sklopu 5 delavnic bomo spoznali kaj so odnosi, kako nastanejo, kakšne vrste odnosov poznamo. Kasneje se bomo osredotočili na teme romantičnih odnosov in konfliktov. Na koncu bomo vse skupaj zaokrožili s temo, o kateri se dandanes premalo govori, in sicer z delavnico, na kateri bomo spregovorili o našem odnosu do sebe.

Art it out!

Sklop delavnic bo potekal preko izkustvenega učenja, v katerega bodo udeleženci ves čas aktivno vpeti. Gradili bomo na čustveni inteligenci, socialnih veščinah in iskali poti opolnomočenja. Spoznali bomo tudi nekaj del umetnikov, ki so umetnost uporabili za izražanje in premikanje družbenih meja.

Digital Marketing

Skozi delavnico bodo udeleženci spoznali različne vidike digitalnega marketinga ter se opremili z znanjem in strategijami za učinkovito promocijo znamke ali podjetja. Naučili se bodo temeljnih tržnih načel in tehnik, ki tvorijo osnovo uspešnih kampanj.

#  #  #