SCiM (Student Conference in Maribor) velja za eno največjih študentskih konferenc v Evropi. Letos se odvija že 24. izvedba.

(Maribor, 27. junij 2024) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) med 24. junijem in 3. julijem gosti že 24. Mednarodno študentsko konferenco SCiM. Konferenca spada med največje tovrstne dogodke v Evropi, na katerem sodeluje okoli 40 udeležencev iz 24-ih držav sveta. Študenti bodo poleg sodelovanja na delavnicah spoznali tudi slovenski jezik, običaje, kulturo, Festival Lent, mesto Maribor in nekaj krajev iz Slovenije.

Fotografija udeležencev konference SCiM 2024

SCiM (Student Conference in Maribor) je študentska konferenca, ki jo organizira Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM. Namenjena je študentom iz vsega sveta, tematika festivala pa se vsako leto poveže z aktualnimi problematikami, ki pestijo mlade.

Ivona Popović, sekretarka oddelka za mednarodno sodelovanje in vodja konference: »Tema letošnje konference, z geslom »The future is you«, je namenjena združevanju mladih ljudi iz celotnega sveta in jih spodbuditi k nadgrajevanju trenutnih veščin, ki jim bodo v prihodnje lahko koristile. Nemerljivo vredna pa so tudi poznanstva, ki si jih tekom konference ustvarijo in jim ta ostanejo za vse življenje. Poleg izobraževalne in zabavne plati bomo udeležencem predstavili Maribor kot kulturno mesto, polno različnih priložnosti ter jih seznanili s kulturo ter običaji v Sloveniji.«

Tudi letos delavnice in predavanja izvajajo mariborski študenti. ŠOUM jim je po izboru na razpisu omogočila številna izobraževanja na področju vodenja delavnic.

Laura, študentka 2. letnika magistrskega študija psihologije v Mariboru in vodja delavnice z naslovom »Breaking fake news«, po prvih dneh konference: »Delavnice so se začele v super vzdušju, kar mi je pomagalo pri pridobitvi samozavesti in sproščenosti. Z udeleženci smo se takoj začeli povezovati. Zanimivo je izmenjevati izkušnje in videti s kakšnimi izhodišči prihajajo udeleženci iz različnih držav.«

Tokratne študentske konference se udeležuje okoli 40 študentov iz celotnega sveta. Večina jih prihaja iz evropskih držav, hkrati pa med njimi najdemo študente tudi iz držav ostalih celin. Med drugimi iz Armenije, Gambije, Tunizije, Liberije, Alžirije, Konga, Kirgistana, Brazilije, Moldovije, Pakistana.

»SCiM 2024 je moja prva tovrstna konferenca in mi je naravnost všeč! Res da je šele drugi dan je, a je že sedaj čudovito in komaj čakam, da doživim preostanek,« dodaja Rabi, udeleženec, ki prihaja iz Indije.

Študenti bodo poleg predavanj in delavnic deležni še spoznavanja mesta Maribor in ogleda Slovenije na dvodnevni ekskurziji. Med udeleženci vsako leto odličen odziv predstavlja tudi učenje slovenskega jezika. Slovensko kulturo in dobrote bodo spoznali na mednarodni večerji, hkrati pa bodo lahko prikazali svojo dediščino in postregli lokalno hrano iz svojega kraja.

Najnovejši prispevki