Študentske organizacije in študentski klubi s sloganom »Častim ½ litra!«, pozivajo vse študente, naj se v čim večjem številu odločijo za darovanje življenjsko pomembne tekočine, ki rešuje življenja.

(Maribor, 6. oktober 2021) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), skupaj s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem (ŠOUP) in z lokalnimi študentskimi klubi, poziva študente, da se odločijo za darovanje krvi. Mariborski študenti so častili kri na Medicinski fakulteti, na poziv se je odzvalo okoli 50 študentov krvodajalcev.

Mojca BAN, vodja študentske krvodajalske akcije: »Zahvaljujemo se vsem študentom, ki so se odzvali na poziv, saj je v tem obdobju, ko krvi primanjkuje, tovrstno plemenito dejanje še toliko več vredno. Akcije se je v dveh dneh udeležilo 50 študentov. Tisti, ki se študentske krvodajalske akcije v Mariboru niso mogli udeležiti, lahko kadarkoli kontaktirajo Center za transfuzijsko medicino in se dogovorijo za termin. Veselimo se že spomladanskega termina, ko upamo, da bomo lahko študente sprejeli tudi na tradicionalni lokaciji – na Štuku, kjer vselej beležimo izjemen odziv krvodajalcev.«

ŠOUM krvodajalske akcije organizira že več kot 20 let, v zadnjih letih tradicionalno potekajo v spomladanskem in jesenskem terminu. Kasneje so se mariborskim študentom pridružila še ostala univerzitetna središča iz česar je nastala vseslovenska študentska krvodajalska akcija pod geslom »Častim pol litra«.

V Mariboru akcijo organizira ŠOUM, v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Maribor in UKC Maribor.

Metod DOLINŠEK, sekretar Rdečega križa Slovenije – Območno združenje Maribor: »Tradicionalna akcija je v preteklem študijskem letu, zaradi COVID epidemije, potekala omejeno, saj študentov, zaradi omejitvenih ukrepov, ni bilo v kraju študija. Letos pa so se študenti ponovno vrnili v Maribor, zasedli predavalnice na fakultetah in se ponovno odzvali ter darovali kri na študentski krvodajalski akciji. Mnogi med njimi so to plemenito dejanje opravili prvič in s tem vstopili v vrste krvodajalcev, v veliko družino, ki v Sloveniji prostovoljno in brezplačno daruje kri. Ob krvodajalski akciji je potekalo tudi zbiranje prijav v register darovalcev organov in tkiv.

Mladi so ponovno pokazali, da je solidarnost in pomoč drugim globoko zasidrana v njih in, da je potrebno v izjemnih razmerah še bolj stopiti skupaj in si pomagati. Odlično večletno sodelovanje s ŠOUM pri izvajanju krvodajalskih akcij je pomemben kamenček v mozaiku, s katerim zagotavljamo zadostne zaloge krvi za potrebe poškodovanih in obolelih, ki jih obravnavajo v zdravstvenih ustanovah, čemur pa v zadnjih letih vse težje sledimo, saj se število aktivnih krvodajalcev zmanjšuje.

Želimo si, da bi pozitiven vzgled, ki ga podajajo mladi, vzpodbudil tudi druge akterje v regiji, predvsem večja podjetja in javne institucije, da se aktivno pridružijo iniciativi za povečanje števila krvodajalcev. Samo s skupnimi močmi nam bo uspelo dolgoročno ohraniti naš model zbiranja krvi, ki si ga jemljejo za vzgled tudi v marsikateri bolj razviti državi.«

Share This Post!

Najnovejši prispevki

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.