(Maribor, 30. september 2020) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) ob začetku novega študijskega leta 2020/21, tradicionalno pozdravlja študente z informativno akcijo »DOSTOP«, s katero želi izraziti dobrodošlico brucem ter vsem študentov. Študentje mape tokrat ne bodo prejeli pred fakultetami, ampak ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane. Hkrati ŠOUM predstavlja tudi številne aktivnosti ter dogodke, ki bodo prilagojene trenutnim zdravstvenim razmeram.

»Že od vsega začetka se pri ŠOUM trudimo, da mariborski študenti dobijo potrebne informacije in podporo ob študiju. Pomembno je, da se zavedajo svojih pravic ter dolžnosti, mi pa jim bomo hkrati omogočili tudi pester obštudijski program, ki bo letos nekoliko drugačen, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih. Študentski čas ni le čas študija – je tudi čas privajanja na samostojnost, pridobivanje neformalne izobrazbe, sklepanju življenjskih medosebnih vezi in izkoriščanje svobode, ki jo študentsko življenje omogoča«, študente pozdravlja predsednik ŠOUM, Dejan Glazer. 

Študentsko mapo DOSTOP bruci Univerze v Mariboru prejemajo ob vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane, ki do 9. oktobra poteka v dvorani Študentskega kulturno – prireditvenega centra ŠTUK. V sami mapi se nahaja blok za zapiske, kemični svinčnik, študentski »popustnik« ter napotitev do pomembnih informacije ob vstopu v svet študentskega življenja.

»Welcome weeks ŠOUM 2020«

Skupina ŠOUM za mariborske študente skozi leto pripravi več kot 100 dogodkov in aktivnosti, v prvih dneh pa bodo mladi imeli možnost udejstvovanja na različnih dogodkih, zapakiranih v t.i. »Welcome Weeks ŠOUM 2020«, ki so postala že stalnica ob začetku študijskega leta. Dogodki so letos prilagojeni aktualnih zdravstvenim razmeram, tako vsaj zaenkrat večjega druženja med študenti ne bo. ŠOUM bo na vseh dogodkih poskrbela za varnost vseh obiskovalcev.

Ana Helbl, sekretarka za interesne dejavnosti študentov dodaja: »Letošnji tedni dobrodošlice trajajo od 30. 9. do 22. 10., program je obširneje predstavljen na spletni strani (www.soum.si). Med skoraj 20 dogodki v sklopu najdemo »Komični četrtek, Trivia večer, Tek na Kalvarijo, Študentsko krvodajalsko akcijo, Glasbeno-literarni večer, študentske športne aktivnosti ter avdicije za pevski zbor in folklorno skupino. Študente hkrati naprošamo, da se dogodkov udeležujejo odgovorno in v skladu s priporočili za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19.«

Tutorstvo ŠOUM

Tudi v novem študijskem letu bo študentom na voljo skoraj 100 »študentov tutorjev« na 9-ih fakultetah Univerze v Mariboru. Tutorstvo ŠOUM je tradicionalen večletni projekt ŠOUM, katerega bistvo in namen je olajšati študentom prvega letnika vključevanje v univerzitetno okolje, usmerjati mlajše študente skozi študij ter jim svetovati pri reševanju problemov, ki se jim pojavljajo v času študija.