Pri ŠOUM že vrsto let pomagajo študentom v stiski, ki jo ti občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah.

(Maribor, 16. februar 2021) – Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) že več kot 10 let študentom omogoča brezplačno psihološko svetovanje. Tudi v tem študijskem letu želi na ta način pomagati študentom v stiski, ki jo občutijo zaradi težav pri študiju, duševnemu zdravju, partnerskih odnosih in drugih osebnih težavah. V času epidemije se je povpraševanje po tovrstnih svetovanjih občutno povečalo.

»Mladostniki mnogokrat ne vedo, kam naj se v stiski obrnejo po pomoč. V psihološki svetovalnici smo mladostniku v stiski v oporo in ga skušamo opremiti z znanji, spretnostmi in orodji, ki mu bodo pomagale v njegovi situaciji. Tovrstno pomoč študentom nudimo že enajsto leto zapovrstjo, povpraševanje študentov po terminih svetovanja pa so vedno večja, sploh v času epidemije«, je povedala vodja projekta Lucija Božnik.

Študenti so vsaj v tolikšni meri izpostavljeni duševnim boleznim kot ostali odrasli – to npr. pomeni, da jih ima v tem trenutku vsaj 5% depresivno motnjo, ki je najpogostejša duševna bolezen. Med mladimi je poleg depresivnih in anksioznih motenj, še veliko motenj hranjenja in zlorabe psihoaktivnih substanc. Odstotek depresij je večji med ženskami, medtem ko je pri moških prisotnih več zlorabe substanc. Zloraba alkohola je pogosto način samozdravljenja depresije med moškimi, vendar žal dolgoročno vpliva samo še slabše na telesno in duševno zdravje človeka.

V letošnjem letu bosta svetovanja izvajali dve psihologinji, saj bodo tako lahko pomagali čim večjemu številu študentov.

Psihologinja dr. Vita Poštuvan, ki svetovanja nudi že od same ustanovitve Psihološke svetovalnice, navaja: »V preteklem letu smo pri večini študentov ugotavljali težave v odnosih, težave občutij depresije, tesnobe ali tudi težave z zaključevanjem študijskih obveznosti. Lani je bilo izvedenih 111 ur svetovanj«.

Svetovanja potekajo po dogovoru, mladostniki pa lahko v stik s svetovalnico vstopijo preko elektronskega naslova svetovalnica@soum.si. Zaradi trenutnih razmer svetovanja potekajo na daljavo, preko aplikacije Zoom, takoj ko bo možno, bodo pa svetovanja zopet potekala v živo.

Nekaj anonimnih odzivov udeležencev Psihološke svetovalnice ŠOUM:

»Svetovalnica mi je bila v neizmerno pomoč. Psihologinja je zelo prijazna in potrpežljiva in z njeno pomočjo sem iz težke situacije prišla dosti boljše in hitreje, kot če ne bi imela te možnosti. Priporočam vsem, ki potrebujete pomoč ali le dober pogovor.«

»Bila sem zelo zadovoljna z organizacijo in obravnavo. Bila je lepa izkušnja, predvsem sprejemajoča in mirna, kar sem v tistem trenutku najbolj potrebovala. Vse, ki so v stiski bi spodbudila, da se opogumijo in pristopijo k svetovalnici.«

#  #  #