Skupina Before time osvojila jubilejni dvajseti Šourock

Glasbeni festival Šourock velja za najbolj popularen natečaj za mlade glasbene skupine v Sloveniji.

(Maribor, 19. oktober 2023) – Na velikem odru mariborskega ŠTUK-a je potekal najbolj uveljavljen glasbeni festival za mlade skupine. Po treh večerih predizborov je sledil veliki zaključek – finalni večer. Na njem se je predstavila četverica bendov – Final Page, TamburaTeam, Before Time in Ghastly Ashes. Naziv “Naj bend Šourocka” so po skupini Smetnaki, ki je popestrila večer z lastnim koncertom, prejeli Before Time.

Zmagovalci ŠOUROCK 2023 - Before time

Na letošnji razpis se je odzvalo kar 30 glasbenih skupin, med njimi jih je 15 nastopilo na septembrskih predvečerih. Štirje bendi finalisti so se po odličnih predstavitvah komisiji in publiki predstavili še na finalnem večeru, ki je potekal na znanem mariborskem prizorišču – ŠTUK-u. Finalni večer so s svojim energičnim nastopom začinili lanskoletni zmagovalci Smetnaki, ki so novim zmagovalcem ob koncu večera tudi častno predali pokal.

Kot običajno je finaliste čakala posebna naloga. V svoj repertoar so morali poleg skladb, ki so jih izbrali sami, vključiti tudi priredbo ene izmed pesmi po izboru strokovne komisije. Komisija, ki jo tudi letos sestavljajo uveljavljena imena na glasbeni sceni (Robert Novak, Matic Jereb, Tine Matjašič, Denis Jančič in Marko Furek) je skupinam naložila izziv, da priredijo pesem po izboru enega od izvajalcev iz tako imenovanega »Kluba27«. Vanj sodijo legendarni glasbeni ustvarjalci, ki so umrli pri starosti 27 let. Med njimi izstopajo Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin in Amy Winehouse.

Poleg častnega naziva je zmagovalna skupina prejela tudi nagrado: 1000 evrov sredstev, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnjem ustvarjanju in uveljavljanju na glasbeni sceni. Hkrati jim ŠOUM skupaj s partnerji zagotavlja tudi nastope po koncertnih dogodkih v Sloveniji.

Anej Pevec, vodja festivala: »Ko smo se pred leti spraševali, ali je tovrstne dogodke še smiselno organizirati, smo sprejeli odločitev, da preprosto nekdo mora ponuditi priložnost mladim glasbenikom, ki si želijo ustvarjati. Res da lahko ob vsaki letnici v zadnjih dvajsetih letih pripišemo enega zmagovalca, še bolj fascinanten je podatek, da je v vsem tem obdobju priložnost dobilo skoraj 400 različnih glasbenih skupin. Prav letošnji izbor je pokazatelj, da se tovrstna glasbena scena v zadnjih letih ponovno vzpenja in da se za prihodnost raznovrstne slovenske glasbe ne rabimo bati.«

Predstavitev finalistov:

Final Page, simpatična četverica, ki nas je popeljala skozi zgodbo nabrušenega rocka. Tokrat so se na Štukovem odru prikazali že četrtič, z intenzivno željo po zmagi in močno energijo, občinstvo pa navdušili z dobro vokalno in inštrumentalno zasedbo.

TamburaTeam so nas stilsko popeljali v malce drugačne vode. Gre za akustično zasedbo, ki jo sestavljata tudi kontrabas in tamburica. Pred Šourock oder so privabili številno občinstvo, ki je lahko spoznalo slikovite inštrumente in malce drugačen stil. S pesmimi so fantje svojo pozitivo in dobro voljo pridno širili med poslušalce.

Before Time, indie pop-rock skupina, ki se preprosto poveže s poslušalci. Njihova vokalna ter inštrumentalna zasedba omogoča izjemen užitek ob glasbi. Zapeli so svoje avtorske komade, ki jih pojejo tako v angleškem kot tudi slovenskem jeziku in ki znajo poslušalce pustiti tudi brez besed. Kot so dejali sami, njihova glasba poskuša odstopati od novodobne pop norme ter “muh enodnevnic”. S svojim nastopom so to definitivno prikazali.

Ghastly Ashes so nas popeljali v svet metala. Seveda ne govorimo zgolj o metalu, temveč o melodic-groove metalu. Bend prihaja iz Primorsko-Notranjske, torej so od našega Štuka zelo oddaljeni, vendar so svojo energijo prinesli vse od svoje domače (okolice) Postojne. Duh metala je privabil številne, ki so z veseljem zamigali z glavo.

Najnovejši prispevki