30 let ustanovitve ZVVS

10. oktobra 2023 je v Kinu Šiška Ljubljani potekala svečana akademija ob 30 letnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo, katere so se udeležili tudi predstavniki Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Ta je v sodelovanju z zvezo v teh letih pomagala številnim otrokom in svojcem padlim v vojni, hkrati so se udeležili številnih humanitarnih projektov in pomagali pri širjenju pomena osamosvojitvene vojne za slovenski narod.

Svečana govornica dogodka je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, pred dogodkom pa so odprli tudi razstavo o delovanju zveze skozi čas.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo v sodelovanju z veterani Združenja Sever in ŠOUM že vse od leta 2000 organizira vsakoletno srečanje s svojci padlih. Seveda teme nikoli niso povezane s tistimi časi in kako se je kaj zgodilo, trudijo se namreč, da čim bolj omilijo ter olajšajo njihovo življenje.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo

Danes se ZVVS trudi ohranjati spomin na osamosvojitveno vojno med mladimi

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila ustanovljena 10. oktobra 1993 na ustanovnem zboru, ki je potekal v Cankarjevem domu. Tedaj se je imenovala še Združenje veteranov vojne za Slovenijo. Za predsednika je bil izvoljen Srečko Lisjak, ki je to funkcijo opravljal do leta 2008. Nasledil ga je Janez Pajer od leta 2012 pa Zvezo veteranov vodi Ladislav Lipič. 

Začetna vloga zveze je bila ohraniti stik med nekdanjimi soborci, ki so bili skupaj v teritorialni obrambi in milici, kasneje pa je organizacija delovala predvsem na področju zagotavljanja pravic vojnih veteranov. Dandanes pa zveza skrbi predvsem za ozaveščanje mlajše populacije o osamosvojitveni vojni.

Share This Post!

Najnovejši prispevki

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.