Glasbeni festival Šourock velja za najbolj popularen natečaj za mlade glasbene skupine v Sloveniji.

(Maribor, 20. oktober 2022) – Na velikem odru mariborskega ŠTUK-a je potekal najbolj uveljavljen glasbeni festival za mlade skupine. Po treh večerih predizborov, na katerih se je predstavilo 15 skupin, je sledil veliki zaključek: finalni večer. Na njem se je predstavila četverica bendov – Lesni štromi, The Crossroads, Mojstri pasivne agresije in Smetnaki. Naziv “Naj bend Šourocka” so po skupini Jet Black Diamonds, ki je popestrila večer z lastnim koncertom, prejeli Smetnaki.

Študentska delovna brigada 2022

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je že drugo leto zapovrstjo festival mladih glasbenikov raztegnila skozi več mesecev. Do konca meseca junija se je na letošnji razpis odzvalo preko 20 skupin, med njimi jih je 15 nastopilo na septembrskih predvečerih. Štirje bendi finalisti so se po odličnih predstavitvah komisiji in publiki predstavili še na finalnem večeru, ki je potekal na znanem mariborskem prizorišču – ŠTUK-u. Pridružili so se jim tudi lanskoletni zmagovalci, Jet Black Diamonds, ki so nastopili po četverici finalistov in zmagovalcem ob koncu večera tudi častno predali pokal.

Kot običajno je finaliste čakala posebna naloga. V svoj večerni repertoar so morali poleg skladb, ki so jih izbrali sami, vključiti tudi priredbo ene izmed slovenskih pesmi. Komisija je tokrat izbrala zimzeleno pesen skupine Agropop – Samo milijon.

Poleg častnega naziva je zmagovalna skupina prejela tudi nagrado: 1000 evrov sredstev, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnjem ustvarjanju in uveljavljanju na glasbeni sceni. Hkrati jim ŠOUM skupaj s partnerji zagotavlja tudi nastope po koncertnih dogodkih v Sloveniji.

Smetnaki imajo tako izvrstno priložnost, da se pridružijo številnim zdaj že uveljavljenim skupinam, kot so Fed horses, Ice on fire in Jet Black Diamonds, ki jim je ŠOUROCK služil kot ena izmed odskočnih desk pri njihovi prepoznavnosti.

Strokovno komisijo so tudi v tej sezoni sestavljali uveljavljeni posamezniki iz glasbenega sveta:

  • Robert Novak, profesor glasbe, menedžer in član rockovske zasedbe Mi2;
  • Marko Furek, profesor glasbe in član številnih znanih glasbenih zasedb;
  • Denis Jančič, eden najboljših slovenskih hard rock in rock bobnarjev;
  • Matic Mlakar, glasbeni producent in kitarist punk-rock skupine Alo!Stari;
  • Matic Jereb, vokalist, član zasedbe Stari pes.

Smetnaki se opisujejo kot: »Kranjsko-tržiška glasbena naveza 3 brassonerjev in vokalistov, 2 strunarjev in bobnjarja. Žanrsko se težko opredelijo – vedno se odzivajo na preproste, do zelo bizarne situacije življenja. Njihovo glasbo, najbolj pa besedila, tako zaznamuje humor – bolj ali manj zakrit v več nivojev sarkazma in ironije. Ustvarjajo iz organske nuje, igrajo, ker sebe in vse ostale radi naplešejo in prešvicajo.«

ŠOUM se zahvaljuje vsem sodelujočim glasbenim skupinam, predvsem pa podpornikom, ki že vrsto let pomagajo mladim glasbenikom pri uveljavljanju na glasbeni sceni. Organizatorji hkrati že pogledujejo proti letu 2023, ko bo na vrsti jubilejna dvajseta izvedba.

Share This Post!

Najnovejši prispevki

Bodi obveščen o več kot 70 projektih, dogodkih in aktivnostih , ki jih pripravljamo za vas.

Prijava na e-novice.